FARFALLE Z ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

Farfalle to jeden z najstarszych rodzajów włoskich makaronów. Wyróżnia się charakterystycznym kształtem, który porównuje się do motyli lub wachlarzy. Ta pasta świetnie komponuje się z aromatycznymi sosami i delikatnymi mięsami. Makaron farfalle z łososiem według przepisu Abramczyk to zatem świetna propozycja dla smakoszy śródziemnomorskiej kuchni! Gęsty sos śmietanowy, otulający kawałki ryby, łączy w sobie pikantność świeżo mielonego pieprzu, gorzkawy aromat gałki muszkatołowej i słony posmak sera grana padano. Podstawą wyjątkowego smaku makaronu farfalle z łososiem jest również połączenie zeszklonego czosnku i podsmażonej szalotki. Jesteśmy przekonani, że przepis ten na stałe zagości w menu zabieganych miłośników włoskiej kuchni. Makaron farfalle z łososiem przygotowuje się w zaledwie kilkanaście minut.

5/5

SKŁADNIKI

  • 500g filetów z łososia marki Abramczyk
  • 1 opanowanie śmietany kremówki
  • 2 szalotki pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Masło klarowane do smażenia
  • 4 łyżki drobno startego Grana Padano
  • Ulubione zioła (bazylia, koperek, natka, tymianek..)

PRZYGOTOWANIE

  1. Filety z łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy skórę i mięsko kroimy w drobne kawałki ok 1,5×2 cm.
  2. Makaron gotujemy wg wskazówek z opakowania.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy do niej czosnek i na koniec kawałki łososia.
  4. Smażymy całość ok 7 minut delikatnie mieszając.
  5. Do usmażonej ryby dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku przyprawami, na koniec dodajemy ulubione zioła.
  6. Makaron polewamy sosem i posypujemy startym serem.

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)