Fish & chips

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie mrożonego dorsza marki ABRAMCZYK
  • 1 jajko
  • Pół szklanki zimnego piwa
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Cytrynka
  • 1 opakowanie mrożonych frytek
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Dorsza rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Jeśli lubicie małe kawałki ryby możecie pociąć filety na mniejsze kawałeczki.
  3. Mąkę (3/4 szklanki), piwo i jajko mieszamy ze sobą, aż powstanie gęste ciasto – należy je przyprawić solą i pieprzem.
  4. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni
  5. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w pozostałej mące.
  6. Następnie zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanej patelni, aż do uzyskania pięknego złotego koloru.
  7. Frytki przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu. Jeśli zależy nam na wersji bardziej light proponujemy upiec je w piekarniku.
  8. Usmażoną rybę podajemy z frytkami skropioną delikatnie sokiem z cytryny

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This