225 g krewetek białych koktajlowych (1 opakowanie)
½ puszki zielonego groszku
3 jajka ugotowane na twardo
kilka gałązek koperku i pietruszki
Składniki na warzywny bulion
1 pęczek włoszczyzny
1 pęczek natki pietruszki
2-3 ziarna czarnego pieprzu
2 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1,5 litra wody
4 ½ łyżki żelatyny
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy obraną włoszczyznę, natkę pietruszki, obrane i pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy wywar do miękkości warzyw ok. 30-40 minut. Odcedzamy (odkładamy ugotowaną marchewkę, dodamy ją do galarety).
2. Do wywaru dodajemy rozmrożone krewetki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5 minut. Krewetki wyławiamy, a do bulionu dodajemy sok z cytryny i żelatynę w proszku. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy żeby wywar ostygł.
3. Do małych miseczek lub filiżanek na dno układamy po plasterku/ćwiartce ugotowanego jajka, kilka plasterków ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, gałązkę koperku i pietruszki oraz po kilka sztuk krewetek.
4. Całość zalewamy bulionem. Odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy z naczyń. Podajemy z ćwiartkami cytryny.
Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie