Galareta z krewetkami i groszkiem

4.6/5 - (ilość głosów: 509)

Składniki na galaretę

  • 225 g krewetek białych koktajlowych (1 opakowanie)
  • ½ puszki zielonego groszku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kilka gałązek koperku i pietruszki

Składniki na warzywny bulion

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 litra wody
  • 4 ½  łyżki żelatyny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania


  • 1. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy obraną włoszczyznę, natkę pietruszki, obrane i pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy wywar do miękkości warzyw ok. 30-40 minut. Odcedzamy (odkładamy ugotowaną marchewkę, dodamy ją do galarety).

  • 2. Do wywaru dodajemy rozmrożone krewetki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5 minut. Krewetki wyławiamy, a do bulionu dodajemy sok z cytryny i żelatynę w proszku. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy żeby wywar ostygł.

  • 3. Do małych miseczek lub filiżanek na dno układamy po plasterku/ćwiartce ugotowanego jajka, kilka plasterków ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, gałązkę koperku i pietruszki oraz po kilka sztuk krewetek.

  • 4. Całość zalewamy bulionem. Odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy z naczyń. Podajemy z ćwiartkami cytryny.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This