Galareta z łososiem

5/5 - (ilość głosów: 4)

Składniki na wywar:

  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula opalona
  • 1 litr wody
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 lulki ziela angielskiego
  • kilka gałązek koperku
  • 1 opakowanie żelatyny w listkach
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 Łosoś pacyficzny gorbuscha tusza

Dodatkowo:

  • 1 białko kurzego jajka
  • 1 łyżeczka octu
  • brokuł kilka różyczek (ok. ½ sztuki)
  • 5-6 oliwek
  • kilka plasterków zielonego ogórka (ok. ½ sztuki)

Sposób przygotowania


  • 1. Włoszczyznę obieramy i przekładamy do garnka. Zalewamy 1 litrem zimnej wody. Zagotowujemy i dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie oraz opaloną cebulę i gałązki koperku. Zmniejszamy palnik i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 1-1 ½ godziny. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tusze łososia płuczemy, oczyszczamy i kroimy w tzw. dzwonka. Dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu ok. 5-8 minut. Ugotowaną rybę wyławiamy i odkładamy żeby przestygła. Wywar przecedzamy przez sito i odlewamy 500 ml – studzimy.

  • 2. W międzyczasie blanszujemy 2 minuty brokuła – różyczki wkładamy do wrzątku. Następnie schładzany w naczyniu z zimną wodą.

  • 3. Ugotowanego łososia obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki.

  • 4. Do zimnego wywaru dodajemy ocet i roztrzepane białko jajka, doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Ponownie przecedzamy tym razem przez gęstą gazę. Listki żelatyny namaczamy przez 7 minut w zimnej wodzie . Następnie odsączamy i dodajemy do bulionu. Całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia.

Sposób przygotowania


  • 5. Na dno miseczek wlewamy ok. 2 cm wywaru z żelatyną i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po tym czasie dodajemy plasterki oliwek, brokuła, łososia oraz plasterki ogórka. Zalewamy pozostałym bulionem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Galaretę podajemy z kawałkami cytryny.

  • .

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This