Karmazyn z aromatycznym sosem porowym

Karmazyn to ryba, która w Polsce nadal pozostaje swego rodzaju nowinką. Tymczasem okazuje się, że sposobów na jej przyrządzenie jest znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać! Co powiecie na prawdziwie staropolską wersję fileta z karmazyna z patelni, czyli z dodatkiem aksamitnej śmietanki i świeżego pora? Zapraszamy do zapoznania się z przepisem od firmy Abramczyk!

Jak przyrządzić filet z karmazyna w sosie porowym?

Do wykonania tego przepisu potrzebny będzie filet karmazyna ze skórą. Te od firmy Abramczyk zostały poddane procesowi mrożenia od razu po złowieniu, dlatego zachowują one swój wyjątkowy smak i aromat. Sos do fileta z karmazyna z patelni zostanie wykonany ze śmietanki 30%, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, świeżo zmielonego pieprzu i białej części pora. Warzywo to doda odrobiny pikantności całemu daniu. Śmietanka natomiast idealnie podkreśli kruchość mięsa karmazyna. Jest to niezwykle proste danie, które świetnie smakuje zarówno solo, jak i z dodatkiem w postaci ziemniaczanego puree lub gotowanych warzyw. Nasz przepis na filet z karmazyna z patelni to tradycyjny sposób na podanie egzotycznej ryby!

5/5 - (ilość głosów: 6)

Składniki:

  • 2 filety z Karmazyna ABRAMCZYK
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 por
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania


  • 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Karmazyna układamy skórą do dołu. Smażymy przez 4 min.

  • 2. Następnie obracamy rybę i smażymy kolejne 6 min.

  • 3. Na drugiej małej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej pokrojoną białą część pora.

  • 4. Do podsmażonego pora wlewamy śmietankę i całość gotujemy przez 5 min. na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku. Sos przekładamy na talerze. Układamy na nim usmażoną rybę. Smacznego!

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This