Krewetkowe Dim Sum

Dim sum to chińskie określenie na przeróżne przekąski spożywane do herbaty. Najczęściej jest ono jednak stosowane w kontekście niewielkich pierożków idealnych na jeden kęs. Dim sum to świetna propozycja na wytrawną przystawkę, którą można zaserwować gościom zamiast ciasta i cukierków. Sprawdź nasz przepis na orientalne pierożki z farszem z białych krewetek!

Orientalna przekąska z krewetkami

Krewetki białe według przepisu firmy Abramczyk świetnie sprawdzą się jako farsz do pierożków dim sum. Wystarczy wymieszać je ze świeżymi warzywami, ostrą papryczką chilli i aromatycznym sosem ostrygowym. Dodatek soku z limonki pozwoli przełamać słoność farszu i doda mu ciekawego, kwaskowatego finiszu. Ciasto na pierożki dim sum z krewetkami białymi według naszego przepisu wyrabia się jedynie przy użyciu mąki, skrobi ziemniaczanej i ciepłej wody. Gotowe sakiewki najlepiej ugotować na parze przy pomocy parowaru. Jeśli jednak nie posiadasz tego urządzenia, wystarczy, że sięgniesz po durszlak i garnek z pokrywką! Przy pomocy tego triku pierożki dim sum z białymi krewetkami będą smakowały równie apetycznie, jak te z parowaru!

  • Start
  • /
  • „”

  • /
  • Krewetkowe Dim Sum
Jeśli spróbowałeś, oceń przepis

Składniki

  • 250g krewetek 100-200 marki Abramczyk
  • ½ drobno posiekanej czerwonej paprykiu
  • ½ drobno posiekanej żółtej papryki
  • 1 mała marchewka starta na drobnej tarce
  • ½ drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 posiekany pęczek kolendry
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • ¼ drobniutko posiekanej papryczki chilli
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 200 g maki pszennej (500)
  • 150 ml gorącej wody
  • Sól himalajska
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Krewetki przekrawamy na pól.
  3. Wrzucamy je do mniski razem z wszystkimi składnikami na farsz i dokładnie mieszamy.
  4. Mieszamy mąkę z wodą, solą i skrobią, wodę dolewamy stopniowo,
    ciasto wyrabiamy około 10 minut tak by ciasto miało gładką jednolitą konsystencję.
  5. Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i za pomocą dużej, okrągłej
    szklanki lub miseczki wycinamy małe placki (ok. 7-9 cm średnicy).
  6. Na każdym placuszku na środku układamy odrobinę farszu i zaklejamy górę formując małe sakiewki.
  7. Pierożki umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze, jeśli jest
    bambusowe warto je posmarować olejem, aby uniknąć przywarcia pierożków do naczynia.
  8. Gotujemy pod przykryciem ok. 8-10 minut.
  9. Serwujemy na ciepło posypane świeżą kolendrą z sosem sojowym.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This