Dim sum to chińskie określenie na przeróżne przekąski spożywane do herbaty. Najczęściej jest ono jednak stosowane w kontekście niewielkich pierożków idealnych na jeden kęs. Dim sum to świetna propozycja na wytrawną przystawkę, którą można zaserwować gościom zamiast ciasta i cukierków. Sprawdź nasz przepis na orientalne pierożki z farszem z białych krewetek!
Krewetki białe według przepisu firmy Abramczyk świetnie sprawdzą się jako farsz do pierożków dim sum. Wystarczy wymieszać je ze świeżymi warzywami, ostrą papryczką chilli i aromatycznym sosem ostrygowym. Dodatek soku z limonki pozwoli przełamać słoność farszu i doda mu ciekawego, kwaskowatego finiszu. Ciasto na pierożki dim sum z krewetkami białymi według naszego przepisu wyrabia się jedynie przy użyciu mąki, skrobi ziemniaczanej i ciepłej wody. Gotowe sakiewki najlepiej ugotować na parze przy pomocy parowaru. Jeśli jednak nie posiadasz tego urządzenia, wystarczy, że sięgniesz po durszlak i garnek z pokrywką! Przy pomocy tego triku pierożki dim sum z białymi krewetkami będą smakowały równie apetycznie, jak te z parowaru!
„”
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)