Łosoś KETA tandoori style z truskawkowym chutney

SKŁADNIKI

  • Dziki łosoś Keta z Alaski marki ABRAMCZYK

MARYNATA

  • Starty ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki startego imbiru
  • 60ml oleju
  • 100ml naturalnego jogurtu
  • Łyżka kolendry
  • Łyżeczka Guminu
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
  • Kilka goździków
  • Sól i pieprz

CHUTNEY Z TRUSKAWEK

  • 60g brązowego cukru
  • Sok z dużej cytryny
  • 30ml octu winnego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • Skórka z pomarańczy
  • 2 szklanki świeżych truskawek
  • Mała laska cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki marynaty starannie mieszamy.
  2. Tak przygotowaną marynatą zalewamy łososia przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  3. Gdy gotowy – wyjmujemy, osuszamy i grillujemy na mocno rozgrzanym grillu.
  4. Danie podajemy z jogurtem naturalnym, chutneyem z truskawek i grillowanym chlebem pita lub naan.

PRZYGOTOWANIE CHUTNEY Z TRUSKAWEK

  1. Ocet, sok z cytryny, cukier, miód i cynamon mieszamy na rozgrzanej patelni i zagotowujemy.
  2. Dodajemy skórkę z pomarańczy i redukujemy do gęstej konsystencji sosu.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This