1. Łososia płuczemy, osuszamy i kroimy w dzwonka. Nacieramy solą i białym pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy gałązki koperku. Rybę wstawiamy na minimum 20 minut do lodówki
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka. Zalewamy mlekiem, dodajemy szafran (dosłownie kilka nitek bo sos będzie gorzki) i połowę masła (20 g). Gotujemy pod przykryciem do miękkości ok.20-25 minut.
3. Sos miksujemy na gładką masę, dodajemy do niego pozostałe 20 g masła i podgrzewamy. Mieszamy aż otrzymamy jednolity sos (gdyby sos był zbyt gęsty można dodać więcej mleka). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut. Pozostawiamy kilka minut.
W międzyczasie blanszujemy brukselkę przez ok. 3 minuty we wrzącej wodzie. Następnie delikatnie zdejmujemy z niej pojedyncze liście.
Sposób przygotowania
5. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i kilka chwil przesmażamy rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Solimy.
Na talerzu układamy roszponkę, na którą kładziemy upieczoną rybę. Całość polewamy sosem i dekorujemy rzodkiewką i liskami brukselki.
Smacznego!
.
Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie