Łosoś z piekarnika w sosie maślano szafranowym

Kto powiedział, że przygotowywanie ryb jest czasochłonne? Na pewno nie kulinarni eksperci firmy Abramczyk! Łosoś pieczony według naszego przepisu serwowany jest w towarzystwie pysznego, aksamitnego sosu bazującego na maśle i rozgrzewających przyprawach. Korzenny smak szafranu przełamuje słodycz mleka, tworząc tym samym idealny balans smakowy. Całość przygotujesz w mgnieniu oka – podczas gdy ryba dochodzi w piekarniku, ty możesz przygotować sos i dodatki! Nasz przepis na łososia z piekarnika to świetny pomysł na szybki, a przy tym zdrowy obiad z królem ryb w roli głównej. Gotową potrawę możesz serwować z dodatkiem puree ziemniaczanego, ryżu lub ulubionej kaszy. Łosoś z piekarnika świetnie smakuje również z frytkami.

5/5 - (ilość głosów: 4)

Składniki:

  • 1 szt Łososia pacyficznego gorbuscha tusza Abramczyk
  • ½ cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • kilka gałązek koperku

Składniki na sos:

  • 100 g ziemniaków
  • 0,06 g szafranu (ok. połowy opakowania)
  • 150 ml mleka
  • 40 g masła
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 50 g brukselki
  • 5 rzodkiewek
  • 1 łyżka masła
  • 2 garście roszponki
  • sól

Sposób przygotowania


  • 1. Łososia płuczemy, osuszamy i kroimy w dzwonka. Nacieramy solą i białym pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy gałązki koperku. Rybę wstawiamy na minimum 20 minut do lodówki

  • 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka. Zalewamy mlekiem, dodajemy szafran (dosłownie kilka nitek bo sos będzie gorzki) i połowę masła (20 g). Gotujemy pod przykryciem do miękkości ok.20-25 minut.

  • 3. Sos miksujemy na gładką masę, dodajemy do niego pozostałe 20 g masła i podgrzewamy. Mieszamy aż otrzymamy jednolity sos (gdyby sos był zbyt gęsty można dodać więcej mleka). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • 4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut. Pozostawiamy kilka minut. W międzyczasie blanszujemy brukselkę przez ok. 3 minuty we wrzącej wodzie. Następnie delikatnie zdejmujemy z niej pojedyncze liście.

Sposób przygotowania


  • 5. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i kilka chwil przesmażamy rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Solimy. Na talerzu układamy roszponkę, na którą kładziemy upieczoną rybę. Całość polewamy sosem i dekorujemy rzodkiewką i liskami brukselki. Smacznego!

  • .

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This