Meksykańska Quesadilla z chrupiącymi paluszkami Surimi

4.6/5 - (ilość głosów: 507)

Składniki (1 porcja)

  • ½ opakowania Suri Mari – paluszki surimi na chrupiąco
  • 2 placki tortilli
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ czerwonej papryki
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • 50 g fasoli czerwonej
  • 70 g twardego sera mozzarella lub cheddar

Opcjonalnie:

  • 1 papryczka chilli, olej do smażenia
  • Do podania: świeże zioła (bazylia, oregano, pietruszka lub kolendra)

Sposób przygotowania


  • 1. Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Czerwoną cebulę, czerwoną paprykę oraz opcjonalnie papryczkę chilli drobno kroimy. Fasolę oraz kukurydzę opłukujemy z zalewy.

  • 2. Placek tortilli przekładamy na suchą patelnię. Posypujemy go równomiernie połową startego na tarce sera.

  • 3. Na tortillę z serem przekładamy pokrojoną cebulę, paprykę, kukurydzę, fasolę oraz opcjonalnie papryczkę chilli.

  • 4. Paluszki Sur Mari przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowane paluszki kroimy na mniejsze kawałki, które równomiernie rozkładamy na tortilli.

Sposób przygotowania


  • 5. Tortillę posypujemy pozostałą połową sera. Staramy się aby większa część startego sera znalazła się na bokach tortilli.

  • 6. Na wierzchu układamy drugą tortillę. Patelnię stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy przez ok. 5 minut. Obracamy tortillę łopatką na drugą stronę i ponownie podsmażamy przez ok. 5 minut, tym razem na małym ogniu. Podajemy ze świeżymi ziołami.

Share This