½ opakowania Suri Mari – paluszki surimi na chrupiąco
2 placki tortilli
½ czerwonej cebuli
½ czerwonej papryki
50 g kukurydzy z puszki
50 g fasoli czerwonej
70 g twardego sera mozzarella lub cheddar
Opcjonalnie:
1 papryczka chilli, olej do smażenia
Do podania: świeże zioła (bazylia, oregano, pietruszka lub kolendra)
Sposób przygotowania
1. Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Czerwoną cebulę, czerwoną paprykę oraz opcjonalnie papryczkę chilli drobno kroimy. Fasolę oraz kukurydzę opłukujemy z zalewy.
2. Placek tortilli przekładamy na suchą patelnię. Posypujemy go równomiernie połową startego na tarce sera.
3. Na tortillę z serem przekładamy pokrojoną cebulę, paprykę, kukurydzę, fasolę oraz opcjonalnie papryczkę chilli.
4. Paluszki Sur Mari przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowane paluszki kroimy na mniejsze kawałki, które równomiernie rozkładamy na tortilli.
Sposób przygotowania
5. Tortillę posypujemy pozostałą połową sera. Staramy się aby większa część startego sera znalazła się na bokach tortilli.
6. Na wierzchu układamy drugą tortillę. Patelnię stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy przez ok. 5 minut. Obracamy tortillę łopatką na drugą stronę i ponownie podsmażamy przez ok. 5 minut, tym razem na małym ogniu. Podajemy ze świeżymi ziołami.