Mintaj w sosie curry

SKŁADNIKI

  • 5-6 mrożonych filetów rybnych z mintaja marki Abramczyk
  • ryż jaśminowy 2-3 torebki
  • 3 pokrojone cebule szalotki
  • 1 łyżka nasion białej gorczycy
  • szczypior z 1 pęczka dymki
  • 1 pokrojona czerwona papryka
  • 1 pokrojony pomidor
  • ok. 4 cm kawałek imbiru (starty)
  • 3 łyżki pasty curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE

  1. Filety wyjmujemy z foli, rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Następnie kroimy na kawałki.
  3. Wstawiamy wodę na ryż i gotujemy go wg instrukcji.
  4. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy gorczycę.
  5. Po chwili dorzucamy cebulę, imbir oraz paprykę.
  6. Gdy cebulka i papryka lekko zmiękną dodajemy pomidora oraz kawałki mintaja, pastę curry, sos sojowy i kurkumę.
  7. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym.
  8. Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut.
  9. Gotowy ryż wsypujemy do miseczek.
  10. Polewamy sosem i posypujemy świeżo posiekaną kolendrą.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This