Mintaj w sosie curry

Mintaj to jedna z najczęściej spożywanych ryb w Polsce. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko dużej dostępności, ale też niezwykle smakowitemu mięsu. Jest ono bardzo delikatne i kruche, dzięki czemu świetnie komponuje się z wytrawnymi, gęstymi sosami. A co powiesz na obiad w indyjskich klimatach? Mintaj smażony w sosie curry z puszystym ryżem jaśminowym według naszego przepisu z pewnością zabierze Twoje zmysły w podróż po południowo-wschodniej Azji.

Mintaj smażony po azjatycku

Do przygotowania tego dania potrzebujesz kilka charakterystycznych dla kuchni indyjskiej produktów. Dzięki nim mintaj smażony nabierze wyjątkowego, korzennego aromatu. Dodatek mleka kokosowego sprawi, że sos curry będzie miał idealną, aksamitną konsystencję. Czerwona papryka i świeży pomidor malinowy dodadzą potrawie wyjątkowej słodyczy, charakterystycznej dla potraw ze wschodniej Azji. Mintaj smażony w sosie curry świetnie komponuje się z delikatnie miodowym ryżem jaśminowym. Możesz jednak wymienić go na inny, np. klasyczny biały lub paraboliczny.

Jeśli spróbowałeś, oceń przepis

Składniki

  • 5-6 mrożonych filetów rybnych z mintaja marki Abramczyk
  • ryż jaśminowy 2-3 torebki
  • 3 pokrojone cebule szalotki
  • 1 łyżka nasion białej gorczycy
  • szczypior z 1 pęczka dymki
  • 1 pokrojona czerwona papryka
  • 1 pokrojony pomidor
  • ok. 4 cm kawałek imbiru (starty)
  • 3 łyżki pasty curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra

Przygotowanie

  1. Filety wyjmujemy z foli, rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Następnie kroimy na kawałki.
  3. Wstawiamy wodę na ryż i gotujemy go wg instrukcji.
  4. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy gorczycę.
  5. Po chwili dorzucamy cebulę, imbir oraz paprykę.
  6. Gdy cebulka i papryka lekko zmiękną dodajemy pomidora oraz kawałki mintaja, pastę curry, sos sojowy i kurkumę.
  7. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym.
  8. Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut.
  9. Gotowy ryż wsypujemy do miseczek.
  10. Polewamy sosem i posypujemy świeżo posiekaną kolendrą.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This