Miruna nowozelandzka na wiosennym risotto

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie Miruny nowozelandzkiej SUPERFILET marki Abramczyk
  • 150g ryżu arborio
  • 1 mała cebula
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka groszku
  • 4 łyżki masła
  • 3 czubate łyżki parmezanu

PRZYGOTOWANIE

  1. Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.
  2. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej wino. Zaczekaj, aż płyn odparuje.
  4. Dolej ½ szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj.
  5. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaj kolejną porcję bulionu, stale mieszaj.
  6. Powtarzaj, aż ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany (ok. 15-20 min.)
  7. Dodaj groszek.
  8. Dodaj parmezan oraz zimne masło.
  9. Na wierzchu ułóż porcjowany filet z miruny nowozelandzkiej i dopraw.
  10. Na każdym kawałku ryby ułóż pół łyżeczki masła.
  11. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This