1. Suszone grzyby przekładamy do miseczki i zalewamy 1 kubkiem wrzątku. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na min. 6 godzin. Namoczone grzyby siekamy.
2. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Następnie pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy kolejne 2 minuty.
3. Na patelnię przekładamy namoczone grzyby wraz z zalewą, w której się moczyły oraz śmietanę. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Mirunę rozmrażamy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach. Upieczoną rybę przekładamy na talerze i polewamy sosem. Podajemy z natką pietruszki.
Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie