Morszczuk pod sosem pomarańczowo-imbirowym

5/5 - (ilość głosów: 5)

Składniki:

  • 1 morszczuk australijski Abramczyk
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1⁄4 łyżeczki chili
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1⁄4 cebuli
  • 1⁄4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Do podania: ryż jaśminowy, kolendra, orzechy ziemne


Sposób przygotowania


  • 1. Rybę kroimy na 4 mniejsze kawałki ostrym nożem. Na patelni mocno rozgrzewamy olej rzepakowy. Rybę smażymy z dwóch stron na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórą.

  • 2. Na drugą patelnię wlewamy olej sezamowy. Lekko podgrzewamy, a następnie dodajemy chili, drobno pokrojony czosnek i cebulę oraz starty na tarce imbir. Podsmażamy przez 1 minutę.

  • 3. Następnie na patelnię przekładamy kurkumę, paprykę słodką i miód. Całość ostrożnie zalewamy sokiem z pomarańczy. Gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy ponownie przez 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • 4. Rybę polewamy sosem i podgrzewamy z nim przez 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym, kolendrą i orzechami ziemnymi.

Share This