Do podania: ryż jaśminowy, kolendra, orzechy ziemne
Sposób przygotowania
1. Rybę kroimy na 4 mniejsze kawałki ostrym nożem. Na patelni mocno rozgrzewamy olej rzepakowy. Rybę smażymy z dwóch stron na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórą.
2. Na drugą patelnię wlewamy olej sezamowy. Lekko podgrzewamy, a następnie dodajemy chili, drobno pokrojony czosnek i cebulę oraz starty na tarce imbir. Podsmażamy przez 1 minutę.
3. Następnie na patelnię przekładamy kurkumę, paprykę słodką i miód. Całość ostrożnie zalewamy sokiem z pomarańczy. Gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy ponownie przez 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Rybę polewamy sosem i podgrzewamy z nim przez 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym, kolendrą i orzechami ziemnymi.