Orientalna sałatka z tuńczykiem

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie steków z tuńczyka marki ABRAMCZYK
  • 1 bakłażan
  • 6 listków sałaty masłowej
  • 2 garście rukoli
  • 10 pomidorków cherry
  • Pestki dyni
  • Oliwa z oliwek Extra Virgin
  • Ocet balsamiczny
  • Sól himalajska
  • Świeżo mielony pieprz czarny
  • Do bakłażana: oregano, tymianek

PRZYGOTOWANIE

  1. Steki rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie.
  3. Bakłażana tniemy na plasterki, obficie solimy z obu stron, kładziemy na papierowym ręczniku i odstawiamy na 20 minut.
  4. Po 20 minutach plastry płuczemy i osuszamy.
  5. W miseczce mieszamy oliwę z oregano, pieprzem, tymiankiem i odrobiną soli.
  6. Tak przyrządzoną oliwą smarujemy bakłażana i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron.
  7. Mieszamy ze sobą sałaty, dodajemy przekrojone pomidorki cherry, zarumienione na patelni pestki dyni oraz bakłażana i pokrojone na kawałki tuńczyka.
  8. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego oraz oprószamy solą i pieprzem.
  9. Sałatka doskonale smakuje na także na zimno – dlatego znakomicie się sprawdzi jako smaczny i pożywny lunch!

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This