Pasta jajeczna z pieczonym łososiem

Pasty jajeczne są bardzo popularne wśród miłośników obfitych śniadań. Sięganie po nie to świetny sposób na dostarczenie niezbędnej porcji białka, witamin i wartościowych tłuszczy. Dużą zaletą past jajecznych jest to, że można je podawać z różnymi dodatkami i przyprawami. Firma Abramczyk przedstawia zatem przepis na wyjątkowy dodatek do chleba z łososiem z piekarnika! Kanapka posmarowana grubą warstwą tej pasty z pewnością dostarczy Ci energii na cały dzień.

Pasta jajeczna z łososiem z piekarnika à la Abramczyk

Do przygotowania naszej pasty jajecznej z łososiem z piekarnika potrzebujesz jedynie kilku składników. Jej bazą są oczywiście jajka, które należy wcześniej ugotować na twardo. Ich smak wzbogacimy łososiem z piekarnika, pieczonego z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Jeśli chodzi o przyprawy, warto sięgnąć po pęczek świeżego szczypiorku, a także ulubiony majonez i musztardę. Pasta jajeczna z łososiem z piekarnika nabierze też świeżości, jeśli wrzucisz do niej sezonowe warzywa. W naszym przepisie wykorzystujemy pikantną rzodkiewkę i kwaśne ogórki konserwowe. Wystarczy pokroić wszystkie te składniki i wymieszać je z bazą, aby uzyskać pyszną pastę jajeczną! Możesz ją przechowywać w lodówce przez ok. 2 dni.

5/5 - (ilość głosów: 2)

Składniki

  • 250 g łososia pacyficznego Keta Abramczyk
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 4 rzodkiewki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania


  • 1. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut.

  • 2. Upieczonego łososia wyjmujemy, studzimy i rozdrabniamy widelcem.

  • 3. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy.

  • 4. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę.

Sposób przygotowania


  • 5. Wszystkie składniki przekładamy do miski dodajemy rozdrobnionego łososia, posiekany szczypiorek, majonez oraz musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

  • 6. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This