Pieczony łosoś na aksamitnym risotto grzybowym

5/5 - (ilość głosów: 4)

Składniki:

  • 3 filety z łososia pacyficznego ze skórą Abramczyk 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 g ryżu Arborio
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g suszonych grzybów
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy smakowej
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania


  • 1. Suszone grzyby przekładamy do miseczki i zalewamy 1 kubkiem wrzątku. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na min. 6 godzin. Namoczone grzyby siekamy. Łososia rozmrażamy i osuszamy delikatnie ręcznikiem.

  • 2. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pieczarki i cebulę. Podsmażamy przez ok. 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty czosnek i ryż. Podsmażamy przez ok. 3 minuty.

  • 3. Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Wlewamy 200 ml bulionu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie bulion dodajemy wlewamy kolejne 200 ml. Gotujemy tak całość aż skończy się bulion.

  • 4. Do risotto dodajemy parmezan i masło. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sposób przygotowania


  • 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego. Delikatnie solimy oblewamy oliwą smakową. Pieczemy przez 15 minut. Upieczoną rybę układamy na risotto grzybowym.

  • .

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This