PIECZONY ŁOSOŚ NA AKSAMITNYM RISOTTO GRZYBOWYM
SKŁADNIKI:
- 3 filety z łososia pacyficznego ze skórą Abramczyk 600 ml bulionu warzywnego
- 100 g ryżu Arborio
- 150 g brązowych pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 25 g suszonych grzybów
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka oliwy smakowej
- Sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Suszone grzyby przekładamy do miseczki i zalewamy 1 kubkiem wrzątku. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na min. 6 godzin. Namoczone grzyby siekamy. Łososia rozmrażamy i osuszamy delikatnie ręcznikiem.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-77.jpeg)
2. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pieczarki i cebulę. Podsmażamy przez ok. 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty czosnek i ryż. Podsmażamy przez ok. 3 minuty.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-78.jpeg)
3. Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Wlewamy 200 ml bulionu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie bulion dodajemy wlewamy kolejne 200 ml. Gotujemy tak całość aż skończy się bulion.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-79.jpeg)
4. Do risotto dodajemy parmezan i masło. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-80.jpeg)
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego. Delikatnie solimy oblewamy oliwą smakową. Pieczemy przez 15 minut. Upieczoną rybę układamy na risotto grzybowym.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-81.jpeg)
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2023/07/ico01.png)
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2023/07/ico01-karuzla.png)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)