PIECZONY ŁOSOŚ NA AKSAMITNYM RISOTTO GRZYBOWYM

5/5

SKŁADNIKI:

  • 3 filety z łososia pacyficznego ze skórą Abramczyk 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 g ryżu Arborio
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g suszonych grzybów
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy smakowej
  • Sól, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Suszone grzyby przekładamy do miseczki i zalewamy 1 kubkiem wrzątku. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na min. 6 godzin. Namoczone grzyby siekamy. Łososia rozmrażamy i osuszamy delikatnie ręcznikiem.

2. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pieczarki i cebulę. Podsmażamy przez ok. 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty czosnek i ryż. Podsmażamy przez ok. 3 minuty.

3. Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Wlewamy 200 ml bulionu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie bulion dodajemy wlewamy kolejne 200 ml. Gotujemy tak całość aż skończy się bulion.

4. Do risotto dodajemy parmezan i masło. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego. Delikatnie solimy oblewamy oliwą smakową. Pieczemy przez 15 minut. Upieczoną rybę układamy na risotto grzybowym.

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)