Pikantna sałatka z gotowanymi kalmarami

  • Start
  • /
  • „”

  • /
  • Pikantna sałatka z gotowanymi kalmarami

SKŁADNIKI

  • 500g krążków z kalmara marki Abramczyk
  • Mix ulubionych sałat
  • 1 posiekanego pora
  • 3 łyżki kukurydzy
  • Zielony ogórek pokrojony w słupki

PRZYGOTOWANIE

  1. Papryczki drobno posiekać (jeśli zostawimy pestki sos będzie znacznie pikantniejszy) i wrzucić do słoiczka.
  2. Dodać oliwę i sok z limonki.
  3. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Słoik zakręcić i intensywnie nim potrząsać, tak by wszystkie składniki się wymieszały.
  5. Kalmary umyć w gorącej wodzie i dobrze odcedzić.
  6. Wsypać do wrzątku, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 2-4 minuty, a następnie odsączyć.
  7. W salaterkach ułożyć sałatę, wymieszać z kukurydzą, porem i ogórkiem.
  8. Na górę wyłożyć kalmary.
  9. Polać przygotowanym sosem.
PolishEnglish
Share This