Pikantna sałatka z gotowanymi kalmarami

Kalmary powoli zyskują na popularności w Polsce. Wiele osób nie wie jednak, jak je wykorzystać w codziennych posiłkach. Jeśli chcesz spróbować kalmarów, nasz przepis na pikantną sałatkę to coś dla Ciebie! Świetnie sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do innych potraw. Kalmary gotowane według naszego przepisu są idealnie soczyste i jędrne. Chrupiąca sałata i słodka kukurydza dodają całemu daniu wyjątkowej orzeźwiającej nuty. Możesz dostosować pikantność sałatki do swoich upodobań. Jeśli sałatka z kalmarami gotowanymi z przepisu Abramczyk wydaje Ci się za ostra, możesz usunąć z papryczek pestki lub wymienić ją na inny gatunek, np. zwykłą czerwoną. Poznaj nowe smaki świata z naszymi mrożonkami!

  • Start
  • /
  • „”

  • /
  • Pikantna sałatka z...
Jeśli spróbowałeś, oceń przepis

Składniki

  • 500g krążków z kalmara marki Abramczyk
  • Mix ulubionych sałat
  • 1 posiekanego pora
  • 3 łyżki kukurydzy
  • Zielony ogórek pokrojony w słupki

Przygotowanie

  1. Papryczki drobno posiekać (jeśli zostawimy pestki sos będzie znacznie pikantniejszy) i wrzucić do słoiczka.
  2. Dodać oliwę i sok z limonki.
  3. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Słoik zakręcić i intensywnie nim potrząsać, tak by wszystkie składniki się wymieszały.
  5. Kalmary umyć w gorącej wodzie i dobrze odcedzić.
  6. Wsypać do wrzątku, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 2-4 minuty, a następnie odsączyć.
  7. W salaterkach ułożyć sałatę, wymieszać z kukurydzą, porem i ogórkiem.
  8. Na górę wyłożyć kalmary.
  9. Polać przygotowanym sosem.
PolishEnglish
Share This