Polędwica z dorsza z kapustą Pak Choi i cukrowym groszkiem

4.6/5 - (ilość głosów: 506)

Składniki

  • 300 g polędwicy z dorsza atlantyckiego Abramczyk
  • sól
  • pieprz czarny grubo mielony
  • ½ cytryny
  • oliwa z oliwek
  • kilka gałązek świeżego koperku

Składniki na kapustę Pak Choi z cukrowym groszkiem

  • 2 kapusty pak choi
  • 100 gram groszku cukrowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania


  • 1. 1. Liście kapusty odcinamy od głąba.

  • 2. Myjemy je wraz z groszkiem cukrowym pod bieżącą wodą. Na rozgrzaną patelnie wlewamy sos sojowy dodajemy kapustę z groszkiem i dusimy aż płyn odparuje.

  • 3. Po tym czasie dodajemy masło i pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy kilka chwil i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • 4. Polędwicę z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na dwie równe części. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Na wierzch układamy gałązki koperku.

Sposób przygotowania


  • 5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rybę pieczemy ok. 20 minut.

  • 6. Polędwice z dorsza podajemy na kapuście pak choi z młodymi ziemniakami i np. ugotowanym kalafiorem.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This