POLĘDWICA Z DORSZA Z KAPUSTĄ PAK CHOI I CUKROWYM GROSZKIEM

5/5

SKŁADNIKI:

  • 300 g polędwicy z dorsza atlantyckiego Abramczyk
  • sól
  • pieprz czarny grubo mielony
  • ½ cytryny
  • oliwa z oliwek
  • kilka gałązek świeżego koperku

SKŁADNIKI NA KAPUSTĘ PAK CHOI Z CUKROWYM GROSZKIEM:

  • 2 kapusty pak choi
  • 100 gram groszku cukrowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Liście kapusty odcinamy od głąba.

2. Myjemy je wraz z groszkiem cukrowym pod bieżącą wodą. Na rozgrzaną patelnie wlewamy sos sojowy dodajemy kapustę z groszkiem i dusimy aż płyn odparuje.

3. Po tym czasie dodajemy masło i pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy kilka chwil i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Polędwicę z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na dwie równe części. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Na wierzch układamy gałązki koperku.

5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rybę pieczemy ok. 20 minut.

6. Polędwice z dorsza podajemy na kapuście pak choi z młodymi ziemniakami i np. ugotowanym kalafiorem.

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)