400 g krewetek dużych białych Abramczyk (jedno opakowanie)
100 g tartego sera parmezan
200 g świeżego szpinaku
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule. Gdy cebula się lekko zeszkli wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut) aż ryż się zrobi szklisty.
2. Wszystko podlewamy białym winem, dodajemy szafran i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając.
3. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion. Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję. Gotujemy.
4. Gdy wlejemy ostatnią porcję bulionu dodajemy rozmrożone i oczyszczone krewetki oraz umyty i osuszony szpinak. Gotujemy kolejne 5 minutach. Risotto powinno gotować się ok. 15-18 minut.
Sposób przygotowania
5. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy masło oraz pokruszony/starty ser i dokładnie mieszamy.
6. Podgrzewamy kilka minut od czasu do czasu mieszając aż ser i masło się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie