RISOTTO Z KREWETKAMI I SZAFRANEM

5/5

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 350 g ryżu do risotto arborio
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu warzywnego, gorącego
  • 1 szczypta szafranu
  • 400 g krewetek dużych białych Abramczyk (jedno opakowanie)
  • 100 g tartego sera parmezan
  • 200 g świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule. Gdy cebula się lekko zeszkli wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut) aż ryż się zrobi szklisty.

2. Wszystko podlewamy białym winem, dodajemy szafran i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając.

3. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion. Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję. Gotujemy.

4. Gdy wlejemy ostatnią porcję bulionu dodajemy rozmrożone i oczyszczone krewetki oraz umyty i osuszony szpinak. Gotujemy kolejne 5 minutach. Risotto powinno gotować się ok. 15-18 minut.

5. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy masło oraz pokruszony/starty ser i dokładnie mieszamy.

6. Podgrzewamy kilka minut od czasu do czasu mieszając aż ser i masło się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)