RYBA PO GRECKU A’LA LASAGNE
wg Rafała Godziemskiego – właściciela i szefa kuchni restauracji „Memo at Home” w Osielsku.
SKŁADNIKI (NA 2 PORCJE):
- Morszczuk argentyński Abraline 220 g
- Marchewka 100 g
- Seler 80 g
- Korzeń pietruszki 80 g
- Natka pietruszki ½ pęczka
- Sok z 1 cytryny
- Koperek ½ pęczka
- Masło 100 g
- Olej 40 ml
- Rozmaryn 1 gałązka
- Czosnek 1 ząbek
- Pomidor do dekoracji
- Pulpa pomidorowa
- 1 mała cebulka
- Sól i pieprz czarny świeżo mielony
- Maggi
- 1 listek laurowy
- Ziele angielskie 4 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Warzywa obierz, umyj i pokrój w równą drobną kosteczkę.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-185.jpeg)
2. W pierwszym garnku rozpuść małą łyżeczkę masła, pokrojoną marchewkę , czosnek pokrojony w plasterki, dodaj rozmaryn, dopraw solą i pieprzem i ogrzewaj ok 3 minut aż marchew zmięknie.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-186.jpeg)
3. W drugim garnku umieść seler, korzeń pietruszki, masło i część pokrojonej drobno natki pietruszki. Ogrzewaj na wolnym ogniu aż warzywa lekko zmiękną.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-187.jpeg)
4. Rybę pokrój pod skosem w cienkie plastry, dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-188.jpeg)
5. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i 3 łyżki oleju ułóż plastry ryby, ząbek cytryny i kilka gałązek koperku. Ogrzewaj ok. 2 minut, aż ryba się zetnie. Smażenie musi trwać krótką chwilę, aby ryba była soczysta.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-189.jpeg)
6. Pokrój cebulę w kosteczkę. Do garnka wlej 2 łyżki oleju i usmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i pulpę pomidorową. Gotuj, aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Dopraw solą pieprzem i opcjonalnie maggi.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-190.jpeg)
7. W ringu ułożonym na talerzu lub wycinarce do ciastek nałóż sos, część plasterków ryby, marchewkę i ponownie sos, rybę i białe warzywa. Przeplatając produkty powstanie przepiękna piramidka w formie przypominającą lasagne. Udekoruj. Smacznego!
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-191.jpeg)
8. Tak przygotowaną rybę warto zostawić na kilka godzin aby składniki przeszły swoimi smakami. Danie będzie też bardzo dobrze smakowało jako ciepła przystawka. Smacznego!
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-192.jpeg)
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2023/07/ico01.png)
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2023/07/ico01-karuzla.png)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)