1. Warzywa obierz, umyj i pokrój w równą drobną kosteczkę.
2. W pierwszym garnku rozpuść małą łyżeczkę masła, pokrojoną marchewkę , czosnek pokrojony w plasterki, dodaj rozmaryn, dopraw solą i pieprzem i ogrzewaj ok 3 minut aż marchew zmięknie.
3. W drugim garnku umieść seler, korzeń pietruszki, masło i część pokrojonej drobno natki pietruszki. Ogrzewaj na wolnym ogniu aż warzywa lekko zmiękną.
4. Rybę pokrój pod skosem w cienkie plastry, dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
Sposób przygotowania
5. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i 3 łyżki oleju ułóż plastry ryby, ząbek cytryny i kilka gałązek koperku. Ogrzewaj ok. 2 minut, aż ryba się zetnie. Smażenie musi trwać krótką chwilę, aby ryba była soczysta.
6. Pokrój cebulę w kosteczkę. Do garnka wlej 2 łyżki oleju i usmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i pulpę pomidorową. Gotuj, aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Dopraw solą pieprzem i opcjonalnie maggi.
7. W ringu ułożonym na talerzu lub wycinarce do ciastek nałóż sos, część plasterków ryby, marchewkę i ponownie sos, rybę i białe warzywa. Przeplatając produkty powstanie przepiękna piramidka w formie przypominającą lasagne. Udekoruj. Smacznego!
8. Tak przygotowaną rybę warto zostawić na kilka godzin aby składniki przeszły swoimi smakami. Danie będzie też bardzo dobrze smakowało jako ciepła przystawka. Smacznego!
Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie