RYBA PO GRECKU W PANKO
wg Jakuba Kuronia – blogera kulinarnego i szefa kuchni w firmie „Kuroniowie”. Tradycyjny przepis urozmaicony azjatycką panierką, która sprawia, że ryba jest wyjątkowo chrupiąca.
SKŁADNIKI (NA 6 PORCJI):
- 4-5 marchewek 500 g
- 2 korzenie pietruszki 120 g
- 1 duża cebula 100 g
- ćwiartka selera 100 g
- 1 szklanka wody 250 ml
- 700 g passaty pomidorowej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 500 g superfileta z miruny nowozelandzkiej Abramczyk
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki bułki tartej Panko
- olej roślinny do smażenia
- natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Warzywa obierz i pokrój cienkie słupki lub zetrzyj na tarce do jarzyn. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na 3 łyżkach oleju aż stanie się szklista. Dodaj warzywa, smaż 2-3 minuty.
2. Po tym czasie wlej wodę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw lekko solą i pieprzem, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj passattę pomidorową, gotuj na małym ogniu kolejne 10-15 minut aż sos zgęstnieje.
3. Mirunę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej panko. Usmaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania ciemnozłotego koloru.
4. Usmażoną rybę odsącz z nadmiaru tłuszczu, przełóż do głębokiego naczynia. Na wierzch ułóż gorące warzywa. Rybę po grecku można podawać na zimo i na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa. Smacznego!
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)