Ryba po grecku w panko

wg Jakuba Kuronia – blogera kulinarnego i szefa kuchni w firmie „Kuroniowie”. Tradycyjny przepis urozmaicony azjatycką panierką, która sprawia, że ryba jest wyjątkowo chrupiąca.

4.3/5 - (ilość głosów: 30)

Składniki (na 6 porcji)

  • 4-5 marchewek 500 g
  • 2 korzenie pietruszki 120 g
  • 1 duża cebula 100 g
  • ćwiartka selera 100 g
  • 1 szklanka wody 250 ml
  • 700 g passaty pomidorowej 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • sól, pieprz
  • 500 g superfileta z miruny nowozelandzkiej Abramczyk
  • 3 jajka 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki bułki tartej Panko 
  • olej roślinny do smażenia
  • natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania


  • 1. Warzywa obierz i pokrój cienkie słupki lub zetrzyj na tarce do jarzyn. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na 3 łyżkach oleju aż stanie się szklista. Dodaj warzywa, smaż 2-3 minuty.

  • 2. Po tym czasie wlej wodę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw lekko solą i pieprzem, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj passattę pomidorową, gotuj na małym ogniu kolejne 10-15 minut aż sos zgęstnieje.

  • 3. Mirunę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej panko. Usmaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania ciemnozłotego koloru.

  • 4. Usmażoną rybę odsącz z nadmiaru tłuszczu, przełóż do głębokiego naczynia. Na wierzch ułóż gorące warzywa. Rybę po grecku można podawać na zimo i na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa. Smacznego!

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This