200 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki pszennej
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
5 łyżek oleju
Natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Rybę rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy delikatnie z każdej strony, a następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Rybę smażymy partiami, z każdej strony na złoty kolor. Podczas smażenia rybę dzielimy łopatką na mniejsze kawałki. Studzimy.
2. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą lekko ponad ich stan. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
3. Cebulę obieramy i kroimy razem z białą częśćią pora w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojoną cebulę z porem przez 3 minuty.
4. Na patelnię przekładamy ugotowane warzywa, przecier pomidorowy, paprykę słodką, bazylię oraz pokrojone w kosteczkę śliwki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podsmażamy przez 2 minuty.
Sposób przygotowania
5. Rybę układamy na dnie szklanek, a na jej wierzchu przestudzone warzywa. Gotowe danie dekorujemy natką pietruszki. Danie najlepiej przygotować na dzień przed podaniem.
.
Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie