Ryba po grecku z dodatkiem śliwki suszonej

5/5 - (ilość głosów: 4)

Składniki:

  • 450 g filetów z morszczuka Abramczyk 5 marchewek
  • 1 por
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 6 suszonych śliwek
  • 200 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 5 łyżek oleju
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania


  • 1. Rybę rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy delikatnie z każdej strony, a następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Rybę smażymy partiami, z każdej strony na złoty kolor. Podczas smażenia rybę dzielimy łopatką na mniejsze kawałki. Studzimy.

  • 2. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą lekko ponad ich stan. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut.

  • 3. Cebulę obieramy i kroimy razem z białą częśćią pora w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojoną cebulę z porem przez 3 minuty.

  • 4. Na patelnię przekładamy ugotowane warzywa, przecier pomidorowy, paprykę słodką, bazylię oraz pokrojone w kosteczkę śliwki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podsmażamy przez 2 minuty.

Sposób przygotowania


  • 5. Rybę układamy na dnie szklanek, a na jej wierzchu przestudzone warzywa. Gotowe danie dekorujemy natką pietruszki. Danie najlepiej przygotować na dzień przed podaniem.

  • .

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This