RYBA PO GRECKU Z PUMPERNIKLEM

wg Jakuba Nowaka – szefa kuchni restauracji „Karafka Winebar” w Bydgoszczy

Ryba po grecku ma z Grecją mniej więcej tyle wspólnego, co fasolka po bretońsku z Francją lub sałatka szwedzka ze Skandynawią. Nie to jest jednak najważniejsze! Liczy się w końcu smak, a odpowiednio przygotowana ryba po grecku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przepis ten, choć prosty, wymaga użycia wysokiej jakości produktów. Ten przygotowany przez Abramczyk wykorzystuje mięso aromatycznego dorsza atlantyckiego, które słynie ze swojej delikatności. Rybie po grecku według naszego przepisu towarzyszy również orzeźwiająca marchew, lekko pikantny seler i karmelizowana cebula. Dodatkowej słodyczy dodaje chleb typu pumpernikiel z dodatkiem owoców i melasy. Nasz przepis na rybę po grecku wypróbowany raz z pewnością stanie się tym ulubionym, po który sięga się nie tylko w Wigilię!

5/5

SKŁADNIKI:

  • Dorsz atlantycki Abramczyk 120 g
  • Marchew obrana 30 g
  • Seler obrany 40 g
  • koncentrat pomidorowy 15 g
  • cebula mała 1 szt.
  • pumpernikiel około 3 szt
  • cytryna 1 szt
  • przyprawy : gorczyca, sól, pieprz, ziele angielskie, tymianek, papryka słodka/ostra, miód
  • Zioła do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Kroimy marchew w półksiężyce, a seler w dosyć drobną kostkę.

2. Wrzucamy wszystko do bulionu (jeśli nie chce nam się później rozdzielać, gotujemy osobno, do wody wrzucamy przyprawy: tymianek, ziele angielskie, gorczycę, sól, możemy dodać każdą przyprawę jaką lubimy).

3. Warzywa lekko blanszujemy, po tym jak woda się zagotuje gotujemy max 2-3 minuty na średnim ogniu, aby nie rozgotowały się, wyciągamy i przecedzamy (zostawiamy troszkę wywaru do bazy smakowej dla warzyw).

4. Rybę doprawiamy według własnego uznania, zalecane sól, pieprz skórka cytryny. Rozgrzewamy piec do 180 stopni i wrzucamy rybę do pieca na 6 minut, bądź smażymy na patelni (lekko obtaczamy w mące i smażymy, aż się zezłoci, przewracamy na drugą stronę i trzymamy 2-3 minuty, aż będzie usmażona, odstawiamy na bok i lekko chłodzimy).

5. W misce robimy bazę smakową, dodajemy koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy troszkę wywaru aby nie było za gęste, sól, pieprz, miód dla delikatnej słodyczy, skórkę i sok z jednej cytryny, paprykę słodką lub ostrą zależy który wariant bardziej lubimy.

6. Bazę łączymy z warzywami i smakujemy, jeśli odpowiada nam smak, nakładamy na talerz.

7. W ringu układamy seler, obok z łyżki układamy marchew, na seler układamy 3 kawałki pumpernikla w formie kółka, na to wszystko kładziemy rybę.

8. Dodajemy zioła do dekoracji i smacznego.

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)