Ryba po grecku z pumperniklem

wg Jakuba Nowaka – szefa kuchni restauracji „Karafka Winebar" w Bydgoszczy

4.7/5 - (ilość głosów: 775)

Składniki

  • Dorsz atlantycki Abramczyk 120 g
  • Marchew obrana 30 g
  • Seler obrany 40 g
  • koncentrat pomidorowy 15 g
  • cebula mała 1 szt.
  • pumpernikiel około 3 szt
  • cytryna 1 szt
  • przyprawy : gorczyca, sól, pieprz, ziele angielskie, tymianek, papryka słodka/ostra, miód
  • Zioła do dekoracji

Sposób przygotowania


  • 1. Kroimy marchew w półksiężyce, a seler w dosyć drobną kostkę.

  • 2. Wrzucamy wszystko do bulionu (jeśli nie chce nam się później rozdzielać, gotujemy osobno, do wody wrzucamy przyprawy: tymianek, ziele angielskie, gorczycę, sól, możemy dodać każdą przyprawę jaką lubimy).

  • 3. Warzywa lekko blanszujemy, po tym jak woda się zagotuje gotujemy max 2-3 minuty na średnim ogniu, aby nie rozgotowały się, wyciągamy i przecedzamy (zostawiamy troszkę wywaru do bazy smakowej dla warzyw).

  • 4. Rybę doprawiamy według własnego uznania, zalecane sól, pieprz skórka cytryny. Rozgrzewamy piec do 180 stopni i wrzucamy rybę do pieca na 6 minut, bądź smażymy na patelni (lekko obtaczamy w mące i smażymy, aż się zezłoci, przewracamy na drugą stronę i trzymamy 2-3 minuty, aż będzie usmażona, odstawiamy na bok i lekko chłodzimy).

Sposób przygotowania


  • 5. W misce robimy bazę smakową, dodajemy koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy troszkę wywaru aby nie było za gęste, sól, pieprz, miód dla delikatnej słodyczy, skórkę i sok z jednej cytryny, paprykę słodką lub ostrą zależy który wariant bardziej lubimy.

  • 6. Bazę łączymy z warzywami i smakujemy, jeśli odpowiada nam smak, nakładamy na talerz.

  • 7. W ringu układamy seler, obok z łyżki układamy marchew, na seler układamy 3 kawałki pumpernikla w formie kółka, na to wszystko kładziemy rybę.

  • 8. Dodajemy zioła do dekoracji i smacznego.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This