wg Jakuba Nowaka – szefa kuchni restauracji „Karafka Winebar” w Bydgoszczy
Ryba po grecku ma z Grecją mniej więcej tyle wspólnego, co fasolka po bretońsku z Francją lub sałatka szwedzka ze Skandynawią. Nie to jest jednak najważniejsze! Liczy się w końcu smak, a odpowiednio przygotowana ryba po grecku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przepis ten, choć prosty, wymaga użycia wysokiej jakości produktów. Ten przygotowany przez Abramczyk wykorzystuje mięso aromatycznego dorsza atlantyckiego, które słynie ze swojej delikatności. Rybie po grecku według naszego przepisu towarzyszy również orzeźwiająca marchew, lekko pikantny seler i karmelizowana cebula. Dodatkowej słodyczy dodaje chleb typu pumpernikiel z dodatkiem owoców i melasy. Nasz przepis na rybę po grecku wypróbowany raz z pewnością stanie się tym ulubionym, po który sięga się nie tylko w Wigilię!
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)