Ryba z duszonymi warzywami a’la ryba po grecku

5/5 - (ilość głosów: 4)

Składniki na przygotowanie ryby:

  • 660 g (2 opakowania) Abramczyk dorsz atlantycki polędwica bez skóry
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej

    Składniki na warzywa
  • 3-4 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 150 g pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • cytryna
  • 2-3 łyżki oleju

4 ogórki konserwowe


Sposób przygotowania


  • 1. Jeśli mamy mrożone ryby najlepiej wyjąć je wcześniej z zamrażarki żeby zdążyły się rozmrozić. Filety kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące.

  • 2. Smażymy na rozgrzanym oleju w zależności od grubości polędwicy. Jeśli zauważycie, że mięso ryby tak w połowie wysokości przestało być już szkliste, przekładamy polędwiczki na drugą stronę i dosmażamy przez ok. 1-2 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • 3. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oleju przez ok. 4 minuty. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do cebuli. Smażymy na małym ogniu kolejne 4-5 minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do warzyw razem z liściem laurowym i zielem angielskim i dusimy pod przykryciem przez 7 minut. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy pokrojone w słupki ogórki konserwowe i dusimy ok. 3 minut aż nadmiar wody odparuje.

  • 4. Rybę układamy warstwami tzn. na spód naczynia np. żaroodpornego nakładamy cienką warstwę warzyw, na to układamy usmażone polędwiczki i znowu warstwę warzyw itd. Na górze mają być warzywa. Rybę warzywami można podawać na ciepło lub na zimno udekorowaną plasterkami cytryny i świeżymi ziołami np. tymiankiem lub natką pietruszki.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This