660 g (2 opakowania) Abramczyk dorsz atlantycki polędwica bez skóry
mąka do obtoczenia
sól
pieprz
olej
Składniki na warzywa
3-4 czerwone papryki
3 cebule
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
150 g pieczarek
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól
pieprz
cukier
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
cytryna
2-3 łyżki oleju
4 ogórki konserwowe
Sposób przygotowania
1. Jeśli mamy mrożone ryby najlepiej wyjąć je wcześniej z zamrażarki żeby zdążyły się rozmrozić. Filety kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące.
2. Smażymy na rozgrzanym oleju w zależności od grubości polędwicy. Jeśli zauważycie, że mięso ryby tak w połowie wysokości przestało być już szkliste, przekładamy polędwiczki na drugą stronę i dosmażamy przez ok. 1-2 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
3. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oleju przez ok. 4 minuty. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do cebuli. Smażymy na małym ogniu kolejne 4-5 minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do warzyw razem z liściem laurowym i zielem angielskim i dusimy pod przykryciem przez 7 minut. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy pokrojone w słupki ogórki konserwowe i dusimy ok. 3 minut aż nadmiar wody odparuje.
4. Rybę układamy warstwami tzn. na spód naczynia np. żaroodpornego nakładamy cienką warstwę warzyw, na to układamy usmażone polędwiczki i znowu warstwę warzyw itd. Na górze mają być warzywa.
Rybę warzywami można podawać na ciepło lub na zimno udekorowaną plasterkami cytryny i świeżymi ziołami np. tymiankiem lub natką pietruszki.
Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie