Ryba z pieczoną dynią hokkaido, marynowaną szalotką i oliwą szczypiorkową

wg Krzysztofa Bielawskiego – szefa kuchni restauracji „Jatki 6” w Bydgoszczy.

4.6/5 - (ilość głosów: 508)

Składniki

  • Dorsz czarny filet od firmy Abramczyk 120 g
  • Marchew 20 g
  • Cebula czosnkowa 20 g
  • Korzeń pietruszki 20 g
  • Por 10 g
  • Seler 10 g
  • Dynia 10 g
  • Mąka pszenna do oprószenia ryby
  • Pieprz cytrynowy 2 g, sól 4 g i cukier 5 g
  • Wędzona papryka w proszku 5 g
  • Liść laurowy 2 g i ziele angielskie 2 g
  • Szalotka 10 g
  • Koncentrat pomidorowy 6 g
  • Ocet biały winny 10 ml
  • Olej rośliny 500 ml
  • Szczypior 10 g
  • Żelatyna spożywcza 8 g, anyż 2 g
  • Goździki 2 g, cytryna 30 g

Sposób przygotowania


  • 1. Filet z dorsza doprawiamy solą i cytrynowym pieprzem,

  • 2. Następnie oprószamy w mące i smażymy na oleju z każdej strony aż ryba zrumieni się na zloty kolor.

  • 3. W osobnym rondelku, wlewamy olej i zaczynamy smażyć warzywa uprzednio potarte na tarce lub pokrojone w cienkie paski nożem, zaczynamy od cebuli, następnie por, pietruszka, seler i na koniec marchew oraz dynię, warzywa doprawiamy papryką wędzoną, solą, i koncentratem pomidorowym, całość podlewamy wodą tak aby delikatnie przykryć warzywa, które zaczynamy dusić, aby zmiękły ale nie rozpadały się. Gdy warzywa są już odpowiednio miękkie dolewamy ocet i cukier, całość mieszamy i dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę.

  • .

Sposób przygotowania


  • 4. Obraną szalotkę kroimy w cząstki. Wcześniej zagotowujemy wodę z octem, cukrem, gwiazdką anyżu i goździkami, wrzucamy szalotkę i trzymamy w marynacie przez co najmniej 24 godziny.

  • 5. Olej blendujemy z kawałkami szczypioru, doprawiamy solą. Całość przelewamy przez sitko.

  • 6. W foremce układamy warstwę farszu, a następnie kawałki dorsza, czynność powtarzamy, aż do wypełnienia foremki. Wypełnioną foremkę wkładamy do lodówki aby całość odpowiednio stężała.

  • 8. Tak przygotowaną rybę warto zostawić na kilka godzin aby składniki przeszły swoimi smakami. Danie będzie też bardzo dobrze smakowało jako ciepła przystawka. Smacznego!

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This