Sałatka Cezar z chrupiącymi paluszkami Surimi

4.6/5 - (ilość głosów: 509)

Składniki

  • 1 opakowanie Suri Mari – paluszki surimi na chrupiąco
  • 1 sałata rzymska lub ½ kapusty pekińskiej
  • ½ bagietki lub 1 półbagietka
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 50 g parmezanu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania


  • 1. Do miseczki przekładamy majonez, sos Worcestershire, ocet winny, musztardę, sól oraz mielony pieprz. Składniki mieszamy lub blendujemy.

  • 2. Sałatę lub kapustę siekamy. Bagietkę kroimy na małe kosteczki, które następnie przekładamy na suchą patelnię i podgrzewamy aż staną się chrupiące. Ser parmezan ścieramy na tarce lub kroimy nożykiem na cienkie plastry.

  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Paluszki Suri Mari smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas je obracając. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na 5 mniejszych kawałków.

  • 4. Kapustę/sałatę przekładamy do miski/miseczek. Na jej wierzchu układamy podsmażone chrupiące paluszki surimi i grzanki. Całość posypujemy parmezanem i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Share This