1 opakowanie 330 g Abramczyk dorsz atlantycki polędwica bez skóry
sól
pieprz czarny grubo mielony
½ cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
oliwa z oliwek
4 łodygi selera naciowego
1 sztuki kopru włoskiego (fenkuł)
1 biała część pora
½ kapusty pekińskiej
1 marchewka
½ czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy francuskiej
pieprz
sól
Dodatkowo
50 ml octu balsamicznego
Sposób przygotowania
1. Marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki. Pora, cebulę i selera naciowego kroimy w plasterki. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek, kroimy na pół, a z połówek bulwy usuwamy twardą środkową część. Resztę kroimy w cienkie paseczki. Kapustę pekińska szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut.
2. Następnie dodajemy do warzyw sos sojowy, musztardę francuską i dusimy do miękkości ok. 3-5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Polędwiczki z dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą, grubo mielonym pieprzem i koperkiem. Rybę odstawiamy na 15-20 minut.
4. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem (można dodać odrobinę oliwy) i smażymy rybę ok. 3-5 minut.
Warzywa przekładamy na półmisek na wierzch układamy kawałki ryby. Całość skrapiamy octem balsamicznym.
Smacznego!
Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie