SAŁATKA Z DUSZONYCH WARZYW Z POLĘDWICĄ Z DORSZA
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie 330 g Abramczyk dorsz atlantycki polędwica bez skóry
- sól
- pieprz czarny grubo mielony
- ½ cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- oliwa z oliwek
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 sztuki kopru włoskiego (fenkuł)
- 1 biała część pora
- ½ kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- pieprz
- sól
DODATKOWO:
- 50 ml octu balsamicznego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki. Pora, cebulę i selera naciowego kroimy w plasterki. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek, kroimy na pół, a z połówek bulwy usuwamy twardą środkową część. Resztę kroimy w cienkie paseczki. Kapustę pekińska szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-29.jpeg)
2. Następnie dodajemy do warzyw sos sojowy, musztardę francuską i dusimy do miękkości ok. 3-5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-30.jpeg)
3. Polędwiczki z dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą, grubo mielonym pieprzem i koperkiem. Rybę odstawiamy na 15-20 minut.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-31.jpeg)
4. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem (można dodać odrobinę oliwy) i smażymy rybę ok. 3-5 minut. Warzywa przekładamy na półmisek na wierzch układamy kawałki ryby. Całość skrapiamy octem balsamicznym. Smacznego!
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-32.jpeg)
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2023/07/ico01.png)
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2023/07/ico01-karuzla.png)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)