Sandacz po lwowsku

Sandacz to jedna z najszlachetniejszych ryb, która żyje w polskich wodach. W wydaniu lwowskim nabiera wyjątkowej pikanterii, świetnie kontrastującej z delikatnym mięsem. Odpowiada za to dodatek tartego chrzanu i świeżo mielonego pieprzu. Sandacz pieczony po lwowsku zachowuje również idealny balans między maślaną konsystencją i lekkością. Odpowiadają za niego sok z cytryny oraz aromatyczna, zielona bazylia. Sandacz z piekarnika po lwowsku to świetna alternatywa dla wigilijnego karpia. Gwarantujemy, że chrupiący sandacz z piekarnika według przepisu od Abramczyk z pewnością zasmakuje każdemu domownikowi – i to nie tylko w święta. Jako że ryba ta jest niezwykle lekka i delikatna, świetnie sprawdzi się jako obiad na letnie dni, w które chętniej sięgamy po lekkie potrawy. Spróbuj naszego przepisu!

Jeśli spróbowałeś, oceń przepis

Składniki

  • 500 g filetów z sandacza marki ABRAMCZYK
  • ¼ szklanki tartego chrzanu
  • 2 posiekane cebule
  • 2 cytryny
  • masło
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka posiekanej świeżej bazyliI
  • Szczypta goździków
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Filety myjemy i osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Nacieramy solą i bazylią.
  3. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 2 godziny w lodówce.
  4. Cytryny szorujemy i sparzamy wrzątkiem, kroimy na cienkie plasterki.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy grubą warstwą masła.
  6. W naczyniu układamy filety z sandacza.
  7. Posypujemy chrzanem, cebulką, przyprawiamy pieprzem przykrywamy plasterkami cytryny, oraz cienkimi płatkami masła.
  8. Naczynie przykrywamy i pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym do 180° C piekarniku.
  9. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This