Kanapka z dorszem i sosem tatarskim

Składniki

  • 4 filety polędwice z dorsza marki Abramczyk
  • 4 bułeczki
  • Mąka
  • Oliwa z oliwek
  • Masło
  • Kilka plasterków zielonego ogórka
  • Kilka listków ulubionej sałaty
  • Kilka krążków cebulki

SOS TATARSKI

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany (min. 18%)
  • 2 drobno posiekane ogórki konserwowe
  • 2 drobno posiekane marynowane grzybki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała drobno posiekana cebulka
  • 2 łyżeczki chrzanu śmietanowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Polędwiczki rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Kroimy na pół, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron.
  3. Bułkę również kroimy na pół, następnie smarujemy masłem i wkładamy na kilka chwil do rozgrzanego piekarnika (tak by była ciepła).

SOS

  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą bardzo starannie do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Gotowy sos odstawiamy do lodówki.
  3. Gdy ryba jest już gotowa, wyjmujemy bułkę z piekarnika, układamy na niej sałatę, polewamy odrobiną sosu, następnie kładziemy rybę, ogórki i znów polewamy sosem.
  4. Kanapka wyśmienicie smakuje na zimno i ciepło.
PolishEnglish
Share This