Sandacz w śmietanie po staropolsku

Sandacz to świetna dietetyczna alternatywa dla wigilijnego karpia. Ryba ta jest znacznie chudsza, a dzięki temu mniej obciążająca dla żołądka. Wiele osób jednak zastanawia się nad tym, jak ją przyrządzić – w końcu nie króluje już na polskich stołach tak często, jak kiedyś. Co pasuje zatem do sandacza? Z pewnością sos z przepisu od firmy Abramczyk!

Sandacz smażony po staropolsku – na Wigilię i nie tylko

Oprószony mąką sandacz, smażony z dodatkiem pieprzu ziołowego to prawdziwa skarbnica morskiego aromatu. Ryba ta posiada bowiem niezwykle delikatne, soczyste mięso. Sandacz przygotowany według przepisu od Abramczyk otulony jest aksamitnym sosem śmietanowym. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie kremowej śmietany, świeżej szalotki, kiszonych ogórków i wysokojakościowego masła klarowanego. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a jego wykonanie zajmuje niecałą godzinę. Nasz przepis na sandacza jest idealny na Wigilię, a także na uroczyste spotkania przy rodzinnym stole. Goście z pewnością będą zachwyceni smakiem tej przepysznej ryby! Sandacza w śmietanie możesz zaserwować solo lub z gotowanymi ziemniaczkami.

5/5 - (ilość głosów: 1)

Składniki

  • 1 opakowanie Sandacza marki Abramczyk
  • 4 kiszone ogórki
  • 4 szalotki
  • 3 szklanki śmietany 30%
  • sól, pieprz biały i cytrynowy do smaku
  • 6 łyżek masła klarowanego
  • mąka

Przygotowanie

  1. Sandacza rozmrażamy, płuczemy pod letnią wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Szalotkę siekamy w kostkę i podsmażamy na patelni,
  3. Gdy się podsmaży dodajemy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki ogórki.
  4. Całość podlewamy śmietaną i dusimy, aż sos nieco zredukuje objętość, następnie doprawiamy solą i białym pieprzem.
  5. Filety z sandacza smażymy oprószone mąką i pieprzem cytrynowym.
  6. Podajemy z ciepłym sosem i ulubionymi dodatkami.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This