SATAY Z KREWETEK Z SOSEM ORZECHOWYM
5/5
SKŁADNIKI:
- 500 g miruny patagońskiej (filety ze skórą opakowanie 750 g)
- pęczek włoszczyzny
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 cebula
- szczypta ostrej papryki
- spora garść grzybów suszonych
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. W rondelku podgrzewamy przez 2 minuty olej. Do miseczki przekładamy przeciśnięty czosnek, płatki chili, starty na tarce imbir oraz cukier kokosowy. Składniki zalewamy gorącym olejem.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-67.jpeg)
2. Do miseczki wlewamy sos sojowy, słodki sos chili, sok z limonki i przekładamy masło orzechowe. Składniki mieszamy stopniowo dodając gorącą wodę.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-68.jpeg)
3. Krewetki rozmrażamy i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Nabijamy na patyczki do szaszłyków, a następnie smarujemy oliwą i posypujemy solą.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-69.jpeg)
4. Grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej przez 3 minuty z każdej strony. Krewetki podajemy z sosem orzechowym.
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2024/03/image-70.jpeg)
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2023/07/ico01.png)
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
![](https://abramczyk.pl/wp-content/uploads/2023/07/ico01-karuzla.png)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)