1. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy kilka minut (ok. 5 minut). Gdy cebula się zeszkli dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki.
2. Smażymy kilka chwil i dodajemy szpinak oraz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy ok. 4-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy nadzienie przestygnie dodajemy do niego serek śmietankowy i delikatnie mieszamy.
3. Łososia płuczemy, nacieramy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą i cytryną. Odstawiamy na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na łososia kładziemy gałązki koperku oraz plasterki cytryny i pieczemy przez 15 minut. Studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i nakładamy połowę przygotowanego nadzienia.
4. Na nadzienie układamy kawałki upieczonego łososia (połowę porcji) i ciasno zwijamy jak roladę (zaczynamy od dłuższego boku).
Sposób przygotowania
5. Roladę kroimy w plasterki o grubości ok. 2 cm.
To samo robimy z drugim arkuszem ciasta.
Ślimaczki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 25-30 minut aż ciasto się zarumieni.
.
Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie