Stek z tuńczyka w sosie teriyaki

Stek z tuńczyka to świetna alternatywa dla tego wołowego. Jest równie soczysty, apetyczny i może być wykorzystany w różnych potrawach. Tuńczyk z patelni cieszy się dużą popularnością przede wszystkim w Japonii, czyli w kraju, w którym odnotowuje się największe spożycie tej ryby. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zaserwować ją na obiad w swoim domu! Prezentujemy japoński stek z tuńczyka według przepisów firmy Abramczyk.

Stek z tuńczyka po japońsku

Tuńczyk świeży – a konkretnie jego filet – to podstawa przepisu. To właśnie je nazywa się stekami ze względu na ich grubość i teksturę. Jego wyjątkowy aromat podkreśla sos teriyaki o charakterystycznym, słodko-słonym aromacie. Bazuje on przede wszystkim na miodzie, sosie sojowym i ostrygowym, a także na słodkim syropie z agawy. Tuńczyka smażonego z przepisu od Abramczyk możesz zaserwować zarówno solo, jak i z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem do sushi lub kaszą gryczaną. Tak przyrządzony stek może również posłużyć jako wkładka do burgera lub – po pokrojeniu na mniejsze kawałki – jako uzupełnienie sałatki. Itadakimasu!

4.5/5 - (ilość głosów: 2)

Składniki

  • 2 steki z tuńczyka marki Abramczyk
  • 3 łyżki sezamu
  • Sos sojowy 50 ml
  • Sos ostrygowy 1,5 łyżki
  • Sos rybny 1,5 łyżki
  • Miód 1 łyżka
  • Syrop z Agawy 1,5 łyżki
  • 60 ml wody
  • Olej ryżowy – do smażenia
  • Świeża limonka

Przygotowanie

  1. Stek z tuńczyka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do miski.
  2. Do małej miseczki wlewamy sosy i syrop oraz wodę.
  3. Dokładnie ze sobą mieszamy.
  4. Gdy sos jest gotowy zalewamy nim steka z tuńczyka.
  5. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej.
  7. Steki smażymy ok. 50-60 sekund z każdej strony.
  8. Gotowe steki obsypujemy sezamem i delikatnie skrapiamy sokiem limonki.
  9. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Pyszny tuńczyk z patelni w sosie teriyaki jest już gotowy!

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This