Stek z tuńczyka w sosie teriyaki

Stek z tuńczyka to świetna alternatywa dla tego wołowego. Jest równie soczysty, apetyczny i może być wykorzystany w różnych potrawach. Tuńczyk z patelni cieszy się dużą popularnością przede wszystkim w Japonii, czyli w kraju, w którym odnotowuje się największe spożycie tej ryby. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zaserwować ją na obiad w swoim domu! Prezentujemy japoński stek z tuńczyka według przepisów firmy Abramczyk.

Stek z tuńczyka po japońsku

Tuńczyk świeży – a konkretnie jego filet – to podstawa przepisu. To właśnie je nazywa się stekami ze względu na ich grubość i teksturę. Jego wyjątkowy aromat podkreśla sos teriyaki o charakterystycznym, słodko-słonym aromacie. Bazuje on przede wszystkim na miodzie, sosie sojowym i ostrygowym, a także na słodkim syropie z agawy. Tuńczyka smażonego z przepisu od Abramczyk możesz zaserwować zarówno solo, jak i z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem do sushi lub kaszą gryczaną. Tak przyrządzony stek może również posłużyć jako wkładka do burgera lub – po pokrojeniu na mniejsze kawałki – jako uzupełnienie sałatki. Itadakimasu!

5/5 - (ilość głosów: 1)

Składniki

  • 2 steki z tuńczyka marki Abramczyk
  • 3 łyżki sezamu
  • Sos sojowy 50 ml
  • Sos ostrygowy 1,5 łyżki
  • Sos rybny 1,5 łyżki
  • Miód 1 łyżka
  • Syrop z Agawy 1,5 łyżki
  • 60 ml wody
  • Olej ryżowy – do smażenia
  • Świeża limonka

Przygotowanie

  1. Tuńczyka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do miski.
  2. Do małej miseczki wlewamy sosy i syrop oraz wodę.
  3. Dokładnie ze sobą mieszamy.
  4. Gdy sos jest gotowy zalewamy nim tuńczyka.
  5. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej.
  7. Steki smażymy ok. 50-60 sekund z każdej strony.
  8. Gotowe steki obsypujemy sezamem i delikatnie skrapiamy sokiem limonki.
  9. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This