Szaszłyk krewetkowo-ananasowy

Jeśli spróbowałeś, oceń przepis

Składniki

  • 2 opakowania krewetek 31-40 marki ABRAMCZYK
  • 1 świeży ananas pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • sok z limonki
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

 

MARYNATA

  1. Do średniej wielkości miseczki wyciskamy sok z limonki.
  2. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, ½ drobno posiekanej papryczki chilli.
  3. Przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku.
  4. Czosnek wrzucamy do miseczki.
  5. Całość mieszamy.

SZASZŁYK

  1. Krewetki rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Przygotowaną wcześniej marynatą zalewamy krewetki.
  3. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
  4. Zamarynowane krewetki nadziewamy na patyczki na przemian z kawałkami ananasa.
  5. Układamy na tacce i grillujemy ok. 4-7 minut na średnim ogniu.
  6. Upieczone szaszłyki przed podaniem posypujemy natką i kolendrą.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This