Terrina z miruny z jajkiem i szpinakiem

5/5 - (ilość głosów: 2)

Składniki na masę rybną

  • ok. 400-450 g fileta z miruny nowozelandzkiej
  • 250 g serka śmietankowego chrzanowego
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • pęczek świeżego koperku

Składniki na masę ze szpinakiem

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • sól
  • pieprz
  • 250 g serka śmietankowego
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • 4 jajka ugotowanych na twardo
  • 1 zielony ogórek
  • 3 rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania


  • 1. Szpinak płuczemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a suszone pomidory drobno siekamy. Na oleju podsmażamy przez kilka minut szpinak, czosnek i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy żeby szpinak wystygł.

  • 2. Szpinak i serek śmietankowy miksujemy na jednolitą masę. Do miseczki wlewamy 130 ml gorącej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Żelatynę przelewamy do masy szpinakowej miksujemy aż składniki się połączą.

  • 3. Rybę rozmrażamy, płuczemy, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ok 15-20 minut. Studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy serek śmietankowy i miksujemy na gładką masę.

  • 4. Do masy dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miseczki wlewamy 130 ml gorącej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Żelatynę przelewamy do masy rybnej i miksujemy aż składniki się połączą.

Sposób przygotowania


  • 5. Formę keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy plasterki zielonego ogórka i rzodkiewki oraz gałązki koperku.

  • 6. Zalewamy masą szpinakową. Na środku układamy w rządku – jedno za drugim jajka ugotowane na twardo.

  • 7. Na jajka przelewamy masę rybną. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

  • 8. Przed podaniem wyjmujemy z naczynia.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This