1. Szpinak płuczemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a suszone pomidory drobno siekamy. Na oleju podsmażamy przez kilka minut szpinak, czosnek i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy żeby szpinak wystygł.
2. Szpinak i serek śmietankowy miksujemy na jednolitą masę. Do miseczki wlewamy 130 ml gorącej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Żelatynę przelewamy do masy szpinakowej miksujemy aż składniki się połączą.
3. Rybę rozmrażamy, płuczemy, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ok 15-20 minut. Studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy serek śmietankowy i miksujemy na gładką masę.
4. Do masy dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miseczki wlewamy 130 ml gorącej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Żelatynę przelewamy do masy rybnej i miksujemy aż składniki się połączą.
Sposób przygotowania
5. Formę keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy plasterki zielonego ogórka i rzodkiewki oraz gałązki koperku.
6. Zalewamy masą szpinakową. Na środku układamy w rządku – jedno za drugim jajka ugotowane na twardo.
7. Na jajka przelewamy masę rybną. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
8. Przed podaniem wyjmujemy z naczynia.
Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie