1 opakowanie (450 g – 4 szt) polędwicy z mintaja Abramczyk
sól
pieprz
½ cytryny
3 białe części z pora
pęczek koperku
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
1 opakowanie ciasta do pizzy
Sposób przygotowania
1. Polędwice z mintaja posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i podsmażamy pokrojonego w plasterki pora – ok. 10-13 minut. Gdy por zmięknie dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekany koperek. Dusimy kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy farsz żeby przestygł.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
3. Rozwijamy arkusz ciasta do pizzy i nakładamy z jednej strony ciasta połowę przygotowanego nadzienia.
Na nadzienie układamy 4 polędwice z mintaja, które przykrywamy pozostałym farszem.
4. Całość zwijamy ciasno jak roladę (zaczynamy od dłuższego boku), następnie zlepiamy brzegi. Na koniec napinamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 30 minut.
Podajemy np. z sosem grzybowym.
Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie