Zapiekanka ziemniaczana z morszczukiem

5/5 - (ilość głosów: 4)

Składniki:

  • 450 g Morszczuka Argentyńskiego Abramczyk (filety bez skóry)
  • sól
  • biały pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 700 g ziemniaków
  • przyprawa do dań z ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g parmezanu tartego
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 jajka

Sposób przygotowania


  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, studzimy i kroimy w plasterki.

  • 2. Rybę kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i posypujemy solą, białym pieprzem i koperkiem. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut

  • 3. Polędwiczki z dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą, grubo mielonym pieprzem i koperkiem. Rybę odstawiamy na 15-20 minut.

  • 4. Ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do dań z ziemniaków i solą. Cukinię i paprykę kroimy w plasterki. Żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem. Układamy warstwami ziemniaki, rybę i warzywa. Całość polewamy przygotowanym sosem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This