250 g miruny patagońskiej (filety ze skórą opakowanie 750 g)
500 g ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
100 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka octu
pęczek koperku
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Włoszczyznę (seler, marchew, pietruszkę, por) obieramy, cebulę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy filety z ryby. Całość skrapiamy olejem.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
2. Upieczone warzywa i rybę przekładamy do garnka i zlewamy 3 litrami zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ostrą paprykę i wypłukane suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu 1 ½ godziny.
3. W międzyczasie marynujemy rybę. Łososia i pozostałą mirunę filetujemy, usuwamy ewentualne ości i kroimy w kostkę. Rybę skrapiamy olejem, posypujemy pieprzem i posiekanym koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
4. Ugotowany wywar przecedzamy przez sitko. Wyławiamy ugotowane grzyby i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do wywaru dodajemy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, obraną marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki lub starte na tarce o dużych oczkach oraz grzyby. Całość gotujemy ok. 30 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Sposób przygotowania
5. Słodką śmietankę łączymy z octem i sosem rybnym, a następnie hartujemy, dodając do niej ok. 3-4 łyżek gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy całość do garnka. Zupę doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik.
6. Do gorącej zupy dodajemy zamarynowaną rybę. Pozostawiamy ją na ok. 5 minut i przelewamy do talerzy.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie