Zupa rybna z grzybami

Zupa grzybowa to ponadczasowa wigilijna klasyka. Leśne skarby w połączeniu z delikatną śmietaną i aromatycznym bulionem tworzą rozgrzewającą, jedyną w swoim rodzaju kompozycję smakową. Tuż obok wazy z zupą grzybową zazwyczaj stoi talerz z pachnącą rybą. A gdyby tak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu? Zupa rybna z dodatkiem suszonych grzybów może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnej grzybowej! Do jej przygotowania użyliśmy – oczywiście – grzybów, filetu z miruny patagońskiej, łososia keta, a także świeżych warzyw i rozmaitych ziół. Całość zagęściliśmy śmietanką, której słodycz przełamaliśmy odrobiną octu. Zupa rybna według przepisu od firmy Abramczyk zaskoczy każdego uczestnika wigilijnej kolacji swoim intensywnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem!

5/5 - (ilość głosów: 4)

Składniki na wywar rybny:

  • pęczek włoszczyzny
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 cebula
  • szczypta ostrej papryki
  • spora garść grzybów suszonych
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie łososia pacyficznego keta
  • 250 g miruny patagońskiej (filety ze skórą opakowanie 750 g)
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka octu
  • pęczek koperku
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania


  • 1. Włoszczyznę (seler, marchew, pietruszkę, por) obieramy, cebulę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy filety z ryby. Całość skrapiamy olejem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

  • 2. Upieczone warzywa i rybę przekładamy do garnka i zlewamy 3 litrami zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ostrą paprykę i wypłukane suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu 1 ½ godziny.

  • 3. W międzyczasie marynujemy rybę. Łososia i pozostałą mirunę filetujemy, usuwamy ewentualne ości i kroimy w kostkę. Rybę skrapiamy olejem, posypujemy pieprzem i posiekanym koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

  • 4. Ugotowany wywar na zupę rybną przecedzamy przez sitko. Wyławiamy ugotowane grzyby i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do wywaru dodajemy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, obraną marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki lub starte na tarce o dużych oczkach oraz grzyby. Całość gotujemy ok. 30 minut aż ziemniaki będą miękkie.

Sposób przygotowania


  • 5. Słodką śmietankę łączymy z octem i sosem rybnym, a następnie hartujemy, dodając do niej ok. 3-4 łyżek gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy całość do garnka. Zupę doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik.

  • 6. Do gorącej zupy dodajemy zamarynowaną rybę. Pozostawiamy ją na ok. 5 minut i przelewamy do talerzy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Tak przygotowaną zupę rybną według przepisu firmy Abramczyk możesz serwować gościom ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This