JEDZ RYBY PRZYNAJMNIEJ DWA RAZY W TYGODNIU!
Zdaniem ekspertów do spraw żywienia ryby powinno jadać się przynajmniej 2 razy w tygodniu. Od połowy lat 90-tych zaobserwować można powszechną tendencję poprawy nawyków żywieniowych Polaków. Nadal jednak na naszych stołach często dominuje tradycyjna, swojska kuchnia. Stopniowo wzrasta jednakże nasza wiedza na temat żywności i zaczynamy do naszego menu wprowadzać lżejsze i zdrowsze dania. W walce o zdrowie, energię, siłę i witalność naszym sprzymierzeńcem jest jedzenie ryb!
Ryby są bowiem bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, o wysokiej wartości odżywczej: na przykład skład aminokwasowy białka dorsza jest prawie identyczny jak białka jaja kurzego. Spożywanie tłuszczu ryb morskich takich, jak makrela, sardynka, halibut czy łosoś odgrywa ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej – szczególnie w przypadku chorób niedokrwiennych serca. Ryby te zawierają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wpływają korzystnie na rozwój tkanek nerwowych i ograniczają depresje poporodowe.
RYBY SĄ ŹRÓDŁEM CENNYCH WITAMIN I MINERAŁÓW
Ryby morskie i owoce morza są ponadto podstawowym źródłem jodu w pożywieniu człowieka. Jego niedobór w organizmie jest groźny dla zdrowia i życia. Jod jest bowiem pierwiastkiem, bez którego prawidłowe funkcjonowanie tarczycy – gruczołu regulującego przemianę materii i funkcje układu nerwowego organizmu człowieka, jest niemożliwe.
Ryby i skorupiaki są też najlepszym źródłem witamin z grupy B. Natomiast ryby tłuste – takie jak śledź, makrela i łosoś zawierają znaczące ilości witamin z grupy A i D.
Wszystkie ryby są bogatym źródłem mikroelementów: selenu, fosforu, potasu i magnezu. Dzięki temu stymulują odporność i redukują uczucie zmęczenia po posiłku.
JAK WŁĄCZYĆ RYBY DO CODZIENNEJ DIETY?
Odpowiednio przygotowana ryba jest posiłkiem nie tylko wartościowym, ale też bardzo smacznym i pożywnym. To właśnie owoce morza są podstawą m.in. diety śródziemnomorskiej. Ryby w towarzystwie warzyw i delikatnych, aksamitnych sosów z pewnością zasmakują nawet najwybredniejszym domownikom. Można je również podawać do śniadania lub kolacji – tutaj warto sięgnąć po wędzonego łososia. Jeśli ktoś jest na diecie na obniżenie cholesterolu, również może wzbogacić swój codzienny jadłospis w ryby. Wystarczy pamiętać o ich odpowiednim przygotowaniu – czyli o obróbce na parze lub w piekarniku, bez dodatku jakichkolwiek tłuszczy. Nawet rybę po grecku można jeść na diecie, jeśli została ona przygotowana zgodnie z jej założeniami!