Nie tylko ryba – czyli owoce morza idealne na obiad


Jak powszechnie wiadomo, ryby powinny znaleźć się w każdym zbilansowanym jadłospisie. Konsumenci nie sięgają po nie zbyt często – a szkoda! Ryby są bowiem źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo strawne i wysoko przyswajalne. Ich mięso jest również niskokaloryczne, dlatego nie powinno go zabraknąć w menu osób walczących o smukłą sylwetkę. Zdarza się jednak, że ryby nie wpisują się w preferencje niektórych domowników. Można wówczas zastąpić je owocami morza, które również posiadają liczne wartości odżywcze. Dzięki rosnącemu zainteresowaniu tego typu produktami, są one łatwo dostępne w wielu sklepach.

Zastanawiasz się, co zrobić na obiad bogaty w owoce morza, który zjedzą nawet najwybredniejsi członkowie rodziny? W dzisiejszym wpisie przybliżymy ich trzy rodzaje. Są one dostępne w wielu sklepach, proste do przyrządzenia i – przede wszystkim – pyszne!

Klasyk frutti di mare – czyli krewetki


O krewetkach z pewnością słyszał każdy. Te niewielkie skorupiaki kryją w sobie ogrom morskiego aromatu. Krewetki cieszą się również dużą popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. W ich mięsie znajduje się bowiem dużo białka, niezbędnego do budowy prawidłowej masy mięśniowej. Co ciekawe, stanowi ono aż 90% wszystkich kalorii, które znajdują się w krewetkach. Pozostałe 10% to zdrowe dla ludzkiego organizmu tłuszcze. Wniosek? Krewetki są niskokaloryczne, a przy tym sycące!

Coraz częściej te owoce morza są podawane jako zamiennik popularnych w fastfoodach nuggetsów. Wielu smakoszy porównuje bowiem mięso krewetek właśnie do tego drobiowego. Świetnie smakują zwłaszcza w panierce, po obróbce we frytownicy. Warto jednak pamiętać o tym, że świetnym pomysłem jest również pieczenie panierowanych krewetek w piekarniku.

Kiedy nurtuje nas pytanie: Co na obiad? Spróbujmy doskonałych krewetek! Te owoce morza świetnie komponują się z makaronami. Podsmażone na maśle z czosnkiem będą stanowiły pyszny dodatek do tagliatelle. Krewetki można również podawać solo. Polane gęstym sosem chilli i podane z chrupiącym pieczywem mogą stanowić lekki obiad pełen wyjątkowych aromatów. Krewetki to również obowiązkowy składnik paelli, czyli hiszpańskiej potrawy składającej się głównie z ryżu, warzyw i właśnie owoców morza. Skorupiaki w towarzystwie aromatycznego szafranu z pewnością szybko znikną z talerzy!

Odrobina egzotyki – czyli omułki chilijskie


Omułki chilijskie coraz częściej można znaleźć w marketowych lodówkach. Chociaż przysmak nie wygląda zbyt apetycznie, cieszy się on ogromnym zainteresowaniem wśród smakoszy z całego świata. Omułki chilijskie są sprzedawane bez muszli, co znacznie ułatwia ich przygotowanie. Za co są tak uwielbiane na całym świecie? Przede wszystkim ze względu na swój wyjątkowy smak. Omułki chilijskie wręcz rozpływają się w ustach – nie ma na całym świecie drugiego tak delikatnego mięsa. Poza tym małże są również cennym uzupełnieniem codziennej diety. Zawierają one m.in. magnez, fluor i żelazo, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Omułki chilijskie świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie wielu popularnych dań. Jeśli zależy komuś na wprowadzeniu owoców morza do codziennej diety, warto sięgnąć właśnie po małże. Omułki chilijskie można wrzucić m.in. do spaghetti lub risotto. Dodadzą one potrawom wyjątkowego, morskiego aromatu. Jeśli omułek chilijskich jest w opakowaniu wystarczająco dużo, można również podać je jako główne danie. Wystarczy podsmażyć je na patelni z przyprawami lub zapiec w piekarniku, a następnie podać z ziemniakami lub pieczywem. Zapiekanka warzywna z dodatkiem omułek chilijskich to kolejny pyszny sposób na to, jak przemycić owoce morza do codziennego jadłospisu.

Nie tylko dla bogaczy – czyli kalmary


Jeszcze do niedawna uważało się, że kalmar to jeden z owoców morza zarezerwowanych jedynie dla miłośników luksusu. Zwiększony popyt sprawił jednak, że można znaleźć go w wielu marketach i sklepach rybnych. Okazuje się ,że kalmar – jak inne owoce morza – jest bogaty w cenne wartości odżywcze. Zawiera m.in. dużo cennego białka, ważnego zarówno dla dzieci, jak i sportowców.

Kalmary świetnie smakują, gdy wcześniej usmaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu. Ich delikatne mięso idealnie komplementuje cytryna. Popularnym sposobem na serwowanie kalmarów jest robienie z nich niewielkich krążków. Taka forma tego owocu morza może być świetnym dodatkiem do tradycyjnej sałatki. Budowa kalmara pozwala również na jego faszerowanie. Nadzienie z ryżu, gotowanych warzyw i pyszny sos z pewnością dopełnią morskiego aromatu. Kalmar to kolejny z owoców morza, który świetnie sprawdza się w codziennej kuchni!

Share This