MIRUNA (Macruronus spp.)

Start / Nasze najpopularniejsze / POSMAKUJ MIRUNKI

Mirunę zalicza się do ryb dorszokształtnych. Występuje głównie u wybrzeży Chile i Argentyny oraz w wodach Nowej Zelandii – stąd też dwa gatunki – nowozelandzka i patagońska. Żyje na dużych głębokościach – od 400 do 1000 metrów, tworząc ławice. Mięso tej ryby jest chude, kruche i białe, stanowi dobre źródło białka. Jadanie Miruny uzupełni też dietę w witaminę A, B12, niacynę i potas.

RYBA MIRUNA ZAMIAST DROBIU?

Osoby prowadzący zdrowy tryb życia coraz częściej szukają zamiennika dla drobiu. Tak się składa, że miruna posiada właściwości odżywcze zbliżone do mięsa drobiowego i czerwonego! Jest ona bowiem świetnym źródłem protein, szczególnie istotnych dla sportowców. Filet z miruny o wadze 100 g to zaledwie 75 kcal! Niezależnie od tego, jak przyrządzisz tę rybę — czy na parze, czy na patelni — nie dostarczy ona Twojemu organizmowi przesytu kalorii.

CZY MIRUNA JEST ZDROWA?

Miruna to ryba o bardzo delikatnym, kruchym mięsie. Odpowiednio przyrządzona, dosłownie rozpływa się w ustach. Smak to jednak nie wszystko, bowiem pozostaje najważniejsze pytanie: czy ryba miruna jest zdrowa? Oczywiście, że tak! Chociaż ryba miruna jest chuda, filet z niej pozyskany zawiera dużo kwasów tłuszczowych z grupy Omega. To właśnie one odpowiadają za wsparcie prawidłowej pracy serca. Miruna nowozelandzka i patagońska dostarczają również organizmowi cennych witamin z grupy B. Ich regularne suplementowanie pozwala w lepszym radzeniu sobie ze stresem i panowaniu nad nerwami. Biorąc dodatkowo pod uwagę fakt, iż miruna zawiera mało kcal, śmiało można uznać, że jest ona jedną z najzdrowszych ryb!

Miruna Nowozelandzka to ryba odkryta dla polskiego konsumenta przez ABRAMCZYK Team.

Poza początkiem nazwy niewiele więcej łączy ją z patagońską, jej delikatny smak brak ości i soczystość powodują, że spełnia oczekiwania wszystkich smakoszy ryb, szczególnie polecana dzieciom, które ją uwielbiają. Na polski rynek wprowadziliśmy ją w formie filetów bez skóry i w takiej postaci najczęściej funkcjonuje do dziś. Jest numerem 1 wśród rekomendowanych i konsumowanych produktów przez ludzi tworzących ABRAMCZYK Team.

FIRMA ABRAMCZYK POSIADA W SWOJEJ OFERCIE DWIE ODMIANY MIRUNY:

ZOBACZ NASZE PRODUKTY Z MIRUNY:

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

SPRÓBUJ NASZYCH PRZEPISÓW NA MIRUNĘ

Miruna Patagońska

Na przestrzeni ostatnich lat nieustannie rośnie popularność tego gatunku w Europie i w Polsce, gdzie pomimo dostępu do wielu ryb, konsumenci coraz częściej wybierają Mirunę, ze względu na białe, kruche i delikatne mięso oraz jej neutralny smak.

MIRUNA NOWOZELANDZKA

Poławiana u wybrzeży Nowej Zelandii, w czystych wodach Pacyfiku, na głębokości około 300 metrów – jest absolutnym przebojem kulinarnym na polskim rynku. Apetycznie wyglądający filet, brak intensywnego rybnego zapachu, neutralny, łagodny smak, niezwykła łatwość przyrządzenia oraz, co najważniejsze, praktycznie brak ości – to cechy, dzięki którym ten produkt świetnie się sprzedaje. Miruna rekomendowana jest jako idealna dla dzieci. Bogata w potas i witaminy z grupy B, które pomagają w kontrolowaniu skurczów i pracy mięśni oraz wspomagają procesy myślowe i zdolność koncentracji.