MIRUNA (Macruronus spp.)

Mirunę zalicza się do ryb dorszokształtnych. Występuje głównie u wybrzeży Chile i Argentyny oraz w wodach Nowej Zelandii – stąd też dwa gatunki – nowozelandzka i patagońska.

Żyje na dużych głębokościach – od 400 do 1000 metrów, tworząc ławice. Mięso tej ryby jest chude, kruche i białe, stanowi dobre źródło białka. Jadanie Miruny uzupełni też dietę w witaminę A, B12, niacynę i potas.

Miruna Nowozelandzka to ryba odkryta dla polskiego konsumenta przez ABRAMCZYK Team.

Poza początkiem nazwy niewiele więcej łączy ją z patagońską, jej delikatny smak brak ości i soczystość powodują, że spełnia oczekiwania wszystkich smakoszy ryb, szczególnie polecana dzieciom, które ją uwielbiają. Na polski rynek wprowadziliśmy ją w formie filetów bez skóry i w takiej postaci najczęściej funkcjonuje do dziś. Jest numerem 1 wśród rekomendowanych i konsumowanych produktów przez ludzi tworzących ABRAMCZYK Team.

FIRMA ABRAMCZYK POSIADA W SWOJEJ OFERCIE DWIE ODMIANY MIRUNY:

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

SPRÓBUJ NASZYCH PRZEPISÓW NA MIRUNĘ


PolishEnglish
Share This