BLINY GRYCZANE Z PIECZONĄ POLĘDWICĄ Z DORSZA CZARNEGO W SŁODKIM SOSIE CHILLI

5/5

SKŁADNIKI

  • 2 polędwice z dorsza czarnego 
  • 150 g mąki gryczanej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • 5 łyżek słodkiego sosu chili
  • olej do smażenia
  • szczypior lub cebula dymka
  • 1 papryczka chili

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Polędwice z dorsza rozmrażamy. Do miski przekładamy mąkę gryczaną, pokruszone świeże drożdże, jajko, cukier, sól i wodę. Zawartość miski mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1h w ciepłe miejsce.

2. Polędwice z dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je sosem chili i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.

3. Wyrośnięte ciasto mieszamy i ewentualnie dolewamy do niego wodę gdyby za bardzo zgęstniało. Patelnię naleśnikową rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu. Łyżką nakładamy masę formując placuszki. Smażymy z dwóch stron przez kilka minut, na małym ogniu.

4. Upieczonego dorsza dzielimy na mniejsze kawałki. Na usmażone bliny przekładamy upieczonego dorsza. Całość polewamy drobiną słodkiego sosu chili i posypujemy szczypiorem oraz pokrojoną papryczką chili.

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)