BLINY GRYCZANE Z PIECZONĄ POLĘDWICĄ Z DORSZA CZARNEGO W SŁODKIM SOSIE CHILLI
SKŁADNIKI
- 2 polędwice z dorsza czarnego
- 150 g mąki gryczanej
- 10 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml wody
- 5 łyżek słodkiego sosu chili
- olej do smażenia
- szczypior lub cebula dymka
- 1 papryczka chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Polędwice z dorsza rozmrażamy. Do miski przekładamy mąkę gryczaną, pokruszone świeże drożdże, jajko, cukier, sól i wodę. Zawartość miski mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1h w ciepłe miejsce.
2. Polędwice z dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je sosem chili i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
3. Wyrośnięte ciasto mieszamy i ewentualnie dolewamy do niego wodę gdyby za bardzo zgęstniało. Patelnię naleśnikową rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu. Łyżką nakładamy masę formując placuszki. Smażymy z dwóch stron przez kilka minut, na małym ogniu.
4. Upieczonego dorsza dzielimy na mniejsze kawałki. Na usmażone bliny przekładamy upieczonego dorsza. Całość polewamy drobiną słodkiego sosu chili i posypujemy szczypiorem oraz pokrojoną papryczką chili.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)