CUKINIA FASZEROWANA DORSZEM
5/5
SKŁADNIKI
- 2 opakowania filetów z dorsza czarnego marki ABRAMCZYK
- 6 okrągłych cukinii
- 2 serki typu Mozzarella pokrojone w kostkę
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka soku z limonki
- 150 g ryżu jaśminowego
- Kilka posiekanych suszonych pomidorków
- 1 drobno posiekana cebulka
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- Zioła prowansalskie, kurkuma, sól i pieprz
- Oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki masła
PRZYGOTOWANIE
- Dorsza rozmrażamy, płuczemy , osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Kroimy na kawałeczki.
- Gotujemy ryż wg standardowej instrukcji.
- Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulkę.
- Następnie dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy kurkumą.
- Gdy ryż się zabarwi dodajemy rybę, pomidorki, masło, czosnek, śmietanę i sok z limonki.
- Doprawiamy do smaku solą pieprzem i ziołami.
- Całość przesmażamy przez ok. 4 -5 minut, a następnie odstawiamy by wystygło.
- Cukinie myjemy i odcinamy wierzchołki
- Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek i puste cukinie wypełniamy wysmażonym farszem i serkiem mozarella i koperkiem.
- Cukinie ustawiamy w naczyniu do pieczenia i przykrywamy odciętymi wierzchołkami.
- Pieczemy w temperaturze 180° przez około 30-40 minut
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)