Dorsz Atlantycki ABRAMCZYK w sosie vichyssoise z ziemniakami brandade
Strona główna / Przepisy / Łosoś / Dorsz Atlantycki ABRAMCZYK w sosie vichyssoise z ziemniakami brandade
5/5
SKŁADNIKI:
- Porcje filetów bez skóry z dorsza atlantyckiego marki ABRAMCZYK
- Sól i pieprz
- Masło- 60 gr
- Ziemniaki- 300 gr
- Woda – 200 ml
- Koperek – garść
- Czosnek – 1 ząbek
- Cebulka szalotka – 1 szt.
- Por – 1 szt.
- Majeranek, Tymianek
- Wywar rybny, mięsny lub warzywny – 500 ml
- Śmietanka 30 % – 100 ml
PRZYGOTOWANIE SOSU VICHYSSOISE
Na maśle podsmażamy krótko szalotkę, pora, czosnek, cebulkę, ziemniaki, dodajemy przyprawy, zalewamy bulionem.
Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10 minut. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy, blendujemy.
Wlewamy ponownie na patelnię, wrzucamy dorsza, gotujemy po 2-3 minuty z każdej strony.
PRZYGOTOWANIE ZIEMNAKÓW BRANDADE
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą, (nie za dużo) dodajemy masło, sól, pieprz.
Gotujemy ok 10 minut do miękkości, dodajemy ścinki z ryby.
Gotujemy dodatkowe 5 minut, pilnujemy, aby nie były zbyt suche, jak trzeba to dolewamy wody.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW,
ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)