DORSZ W SOSIE MUSZTARDOWYM
5/5
SKŁADNIKI
- 500 g filetów z Dorsza atlantyckiego bez skóry
- kurkuma
- 2 łyżki świeżej bazylii
- mąka
- 1 łyżka tartego sera Grana Padano
- 2 cytryny
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
SOS MUSZTARDOWY
- 4 łyżki musztardy
- mała kostka masła czosnkowego
- 1/2 litra bulionu wołowego
- 1 łyżka mąki
- 2 żółtka
- szklanka śmietany
- szczypiorek
- pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Filety z ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
- Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem, mąką z domieszką kurkumy.
- Drugą cytrynę pokrój w plasterki.
- Przełóż na patelnię, dodaj oliwę z oliwek i rozgrzej.
- Włóż filety z ryby i podsmażaj z jednej strony kilka minut, aż nabierze złotego koloru.
- Odwróć rybę na drugą stronę i podsmażaj kolejne kilka minut, aż druga strona ryby również się zarumieni.
- Rybę podawaj na sosie musztardowym opruszoną listkami bazylii i serem
PRZYGOTOWANIE SOSU
- Do roztopionego masła dodaj mąkę i bulion i porządnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia
- Żółtka połącz ze śmietaną i dodaj do całości
- Na koniec dodaj musztardę, a następnie dopraw solą i pieprzem
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)