DORSZ W SOSIE ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM PODANY NA SPAGHETTI Z CUKINII

5/5

SKŁADNIKI:

  • Dorsz czarny 300 g
  • Masło 20 g
  • Oregano/papryka słodka/kurkuma (szczypta)
  • Cytryna 1 szt.
  • Białe wino 20 ml
  • Śmietanka do sosów ok200ml
  • Mąka pszenna 20g
  • Sól/biały pieprz
  • Szpinak 1 paczka (można zastąpić mrożonym)
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Czosnek 10g
  • Cukinia 1szt
  • Oliwa 20g
  • Skrobia ziemniaczana 5 g (przesiana przez sito)

PRZYGOTOWANIE

    1. dorsza osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki wygodne do jedzenia, robimy mieszankę wszystkich przypraw i mąką, obtaczamy w mieszance i odstawiamy na chwile do zamarynowania.
    2. cukinię kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do juliene, czosnek siekamy, szpinak myjemy jeżeli trzeba. Dorsza smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron po 2 minuty do na złocisty kolor
    3. rybę ściągamy na talerz, na patelnię wlewamy odrobine białego wina, deglazujemy patelnię (zbieramy wszystkie smaki), dodajemy śmietankę i redukujemy do pożądanej konsystencji (sami możemy kontrolować jak gęsty będzie sos)
    4. wrzucamy szpinak i powracamy z rybą do patelni, dusimy przez chwile i doprawiamy do smaku.
    5. na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem, smażymy krótko i wrzucamy przygotowaną cukinię
    6. smażymy, aż zmięknie, ale nie rozgotowujemy!

     

7. doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną przesianą przez sito bezpośrednio do patelni (pomoże to w utrzymaniu soków w cukinii).

Sposób podania: Od razu podajemy, układamy spaghetti z cukinii, na spaghetti kładziemy rybę, polewamy dookoła sosem, dekorujemy cytryną i szczypiorkiem.

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW,
ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)