DORSZ W SOSIE ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM PODANY NA SPAGHETTI Z CUKINII
Strona główna / Przepisy / dorsz / DORSZ W SOSIE ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM PODANY NA SPAGHETTI Z CUKINII
5/5
SKŁADNIKI:
- Dorsz czarny 300 g
- Masło 20 g
- Oregano/papryka słodka/kurkuma (szczypta)
- Cytryna 1 szt.
- Białe wino 20 ml
- Śmietanka do sosów ok200ml
- Mąka pszenna 20g
- Sól/biały pieprz
- Szpinak 1 paczka (można zastąpić mrożonym)
- Szczypiorek 1 pęczek
- Czosnek 10g
- Cukinia 1szt
- Oliwa 20g
- Skrobia ziemniaczana 5 g (przesiana przez sito)
PRZYGOTOWANIE
- dorsza osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki wygodne do jedzenia, robimy mieszankę wszystkich przypraw i mąką, obtaczamy w mieszance i odstawiamy na chwile do zamarynowania.
- cukinię kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do juliene, czosnek siekamy, szpinak myjemy jeżeli trzeba. Dorsza smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron po 2 minuty do na złocisty kolor
- rybę ściągamy na talerz, na patelnię wlewamy odrobine białego wina, deglazujemy patelnię (zbieramy wszystkie smaki), dodajemy śmietankę i redukujemy do pożądanej konsystencji (sami możemy kontrolować jak gęsty będzie sos)
- wrzucamy szpinak i powracamy z rybą do patelni, dusimy przez chwile i doprawiamy do smaku.
- na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem, smażymy krótko i wrzucamy przygotowaną cukinię
- smażymy, aż zmięknie, ale nie rozgotowujemy!
7. doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną przesianą przez sito bezpośrednio do patelni (pomoże to w utrzymaniu soków w cukinii).
Sposób podania: Od razu podajemy, układamy spaghetti z cukinii, na spaghetti kładziemy rybę, polewamy dookoła sosem, dekorujemy cytryną i szczypiorkiem.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW,
ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)