FARFALLE Z ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM
Farfalle to jeden z najstarszych rodzajów włoskich makaronów. Wyróżnia się charakterystycznym kształtem, który porównuje się do motyli lub wachlarzy. Ta pasta świetnie komponuje się z aromatycznymi sosami i delikatnymi mięsami. Makaron farfalle z łososiem według przepisu Abramczyk to zatem świetna propozycja dla smakoszy śródziemnomorskiej kuchni! Gęsty sos śmietanowy, otulający kawałki ryby, łączy w sobie pikantność świeżo mielonego pieprzu, gorzkawy aromat gałki muszkatołowej i słony posmak sera grana padano. Podstawą wyjątkowego smaku makaronu farfalle z łososiem jest również połączenie zeszklonego czosnku i podsmażonej szalotki. Jesteśmy przekonani, że przepis ten na stałe zagości w menu zabieganych miłośników włoskiej kuchni. Makaron farfalle z łososiem przygotowuje się w zaledwie kilkanaście minut.
SKŁADNIKI
- 500g filetów z łososia marki Abramczyk
- 1 opanowanie śmietany kremówki
- 2 szalotki pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- Gałka muszkatołowa
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- Masło klarowane do smażenia
- 4 łyżki drobno startego Grana Padano
- Ulubione zioła (bazylia, koperek, natka, tymianek..)
PRZYGOTOWANIE
- Filety z łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy skórę i mięsko kroimy w drobne kawałki ok 1,5×2 cm.
- Makaron gotujemy wg wskazówek z opakowania.
- Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy do niej czosnek i na koniec kawałki łososia.
- Smażymy całość ok 7 minut delikatnie mieszając.
- Do usmażonej ryby dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku przyprawami, na koniec dodajemy ulubione zioła.
- Makaron polewamy sosem i posypujemy startym serem.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)