KARMAZYN Z AROMATYCZNYM SOSEM POROWYM
Karmazyn to ryba, która w Polsce nadal pozostaje swego rodzaju nowinką. Tymczasem okazuje się, że sposobów na jej przyrządzenie jest znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać! Co powiecie na prawdziwie staropolską wersję fileta z karmazyna z patelni, czyli z dodatkiem aksamitnej śmietanki i świeżego pora? Zapraszamy do zapoznania się z przepisem od firmy Abramczyk!
JAK PRZYRZĄDZIĆ FILET Z KARMAZYNA W SOSIE POROWYM?
Do wykonania tego przepisu potrzebny będzie filet karmazyna ze skórą. Te od firmy Abramczyk zostały poddane procesowi mrożenia od razu po złowieniu, dlatego zachowują one swój wyjątkowy smak i aromat. Sos do fileta z karmazyna z patelni zostanie wykonany ze śmietanki 30%, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, świeżo zmielonego pieprzu i białej części pora. Warzywo to doda odrobiny pikantności całemu daniu. Śmietanka natomiast idealnie podkreśli kruchość mięsa karmazyna. Jest to niezwykle proste danie, które świetnie smakuje zarówno solo, jak i z dodatkiem w postaci ziemniaczanego puree lub gotowanych warzyw. Nasz przepis na filet z karmazyna z patelni to tradycyjny sposób na podanie egzotycznej ryby!
SKŁADNIKI:
- 2 filety z Karmazyna ABRAMCZYK
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 por
- 3 łyżki oliwy
- pieprz ziołowy
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Karmazyna układamy skórą do dołu. Smażymy przez 4 min.
2. Następnie obracamy rybę i smażymy kolejne 6 min.
3. Na drugiej małej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej pokrojoną białą część pora.
4. Do podsmażonego pora wlewamy śmietankę i całość gotujemy przez 5 min. na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku. Sos przekładamy na talerze. Układamy na nim usmażoną rybę. Smacznego!
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)